Memet Özer Şimdi mangal zamanı
HABERİ PAYLAŞ

Şimdi mangal zamanı

Mangal keyfi yaşamanın tam da mevsimindeyiz. Ailece mangal zevkini yaşamak bizim vazgeçilmezlerimizden biri. Üstelik geleneklerimizde bu işi yapan genelde ailenin erkekleridir. Hepimizin çok sevdiği bu keyfi, doğru uygulayabilmeniz ve mükemmel sonuçlar alabilmeniz için, ben de bu hafta sizler için önemli püf noktaları hazırladım. Püf noktalarının haricinde de, hazırladığım terbiye ve sos tarifleri ile mangal sofralarınıza renk katmak istedim. Önce püf noktaları, daha sonra da tarifler. Afiyet olsun.

Haberin Devamı

* Öncelikle, mangalda kullanacağınız kömürün iyi bir cins olması önemli. Köz halindeyken de ısısını koruması uzun süre dayanması önemli bir detay.

* Mangalınızın kolay yanmasını sağlamak için, bir boru kullanmaya özen gösterin. Artık bu tip boruları marketlerde bulmak kolay.

* Ateşi çabuk yakabilmek için çıra kullanmanızı öneririm. Artık tüm marketlerde yapay çıralar da satılıyor.

* Etlerinizi ızgaraya koymadan önce ateşleme işinin bitmesi gerekir. Kömürleriniz köz halindeyken etlerinizi ızgaranın üzerine koyabilirsiniz.

* Izgaranızın temiz olması gerekir. Isıttığınız ızgarayı yağlanmış bir havlu ile temizleyip, bir soğanın yarısı ile üstünü ovalayabilirsiniz.

* Mangal yaparken kapaklı bir mangal kullanırsanız daha iyi sonuçlar alabilirsiniz. Özellikle kalın ya da pişme derecesi uzun süren etler için daha kolay olacaktır. Üstelik hafif bir is tadı lezzet oranını arttıracaktır.

* Etlerinizin ızgaraya yapışmaması için ızgaranızın sıcak olması önemlidir. Önceden ızgarayı biraz yağlamak da işinizi kolaylaştıracaktır.

* Pişireceğiniz malzemeyi de dikkatli seçmek önemlidir. İnce kesilmiş sebzeler, biftek, antrikot, köfte, tavuk göğüs ya da kalça, kemiksiz tavuk but, orta boy balıklar, kuzu pirzola, sucuk gibi malzemeler en kolay ve en iyi sonucu verenlerdir.

* Mangal yaparken yanınızda bir kase içinde zeytinyağı bulundurun. Zeytinyağının içine istediğiniz baharatlardan ekleyebilirsiniz ( pul biber, kekik, biberiye gibi). Pişme işlemi esnasında malzemeleriniz kurumasın diye bir fırça yardımı ile bu yağdan sürebilirsiniz.

Haberin Devamı

* Mangal yaparken, kullanışlı bir mangal masası olmazsa olmazlardandır.

* Mangal yapmadan önce terbiye işlemi çok önemlidir. Terbiye ettiğiniz malzemeyi en az iki saat buzdolabında bekletmeniz gerekir.

* Eğer etlerinizi yumuşatmak istiyorsanız, terbiye işleminde asidik malzemelerden faydalanmanız gerekir (süt, soğan suyu, limon suyu, sirke, yoğurt gibi).

* Eğer bu tip asidik malzemeyi çok kullanıyorsanız, bir geceden fazla bekletmemekte fayda var. Etleriniz gereğinden fazla yıpranabilir.

* Malzemelerinizi çok fazla yakıp karartmak sağlık açısından doğru değildir. Hem ateşin hem de malzemenin kontrolü devamlı sizde olmalıdır.

SALAMURA EDİLMİŞ TERBİYELİ TAVUK ŞİŞ

MALZEMELER SALAMURA MALZEMESİ: * 2 kaşık tuz * 2 kaşık şeker * 3 dal taze kekik * 2 diş ezilmiş sarımsak * 1 kaşık soya sosu * Üstünü geçecek kadar soğuk su * 500 gr kalçadan tavuk kuşbaşı

HIZLI TERBİYE İÇİN: * 3 kaşık zeytinyağı * 1 tatlı kaşığı pul biber * 1 diş ezilmiş sarımsak * 1 tatlı kaşığı kekik * tuz, karabiber

Haberin Devamı

HAZIRLANIŞI: Tavuk etlerinizi salamura içinde 1 gece bekletin. Daha sonra çıkarıp kurulayın. Terbiye malzemesinin içinde 2 saat bekletin. Şişe dizip mangalınızda pişirin.

TERBİYELİ ŞİŞ KEBAP

MALZEMELER: * 500 gr kuzu buttan kuşbaşı et (iyice temizlenmiş) Terbiyesi için: * 1 bardak yoğurt * 1 adet soğanın suyu * 1 kaşık domates salçası * 1 kaşık biber salçası * 1 diş sarımsak rendesi * 1 kaşık toz tatlı kırmızı biber * 1 tatlı kaşığı pul biber * 3 kaşık zeytinyağı Diğer: * 1 adet kırmızı soğan (şiş için kesilmiş) * 3 adet çarliston biber (şiş için kesilmiş) * tuz, karabiber.

HAZIRLANIŞI: Terbiye malzemesini etlerle iyice harmanlayın. Buzdolabında üstü kapalı olarak 1 gece bekletin. Tahta şiş kullanacaksanız şişlerinizi soğuk suda bekletin. Etlerinizin üzerindeki fazla terbiyeyi kağıt havluyla alın. Etleri, biberleri, soğanları şişe dizin. İstediğiniz pişme derecesinde pişirin.

MÜKEMMEL MANGAL KÖFTESİ

MALZEMELER: * 350 gr az yağlı dana kıyma (tek çekimlik) * 150 gr kuzu kıyma (döş tarafından yağlıca, tek çekimlik) * 1 adet soğan (ince rendelenmiş, suyu sıkılmış) * 1 avuç maydanoz (ince kıyılmış) * 3 dilim bayat ekmek içi (sütle ıslatılmış, iyice sıkılıp ufalanmış) * 1 diş sarımsak rendesi * 1 tatlı kaşığı kimyon * 1 tatlı kaşığı kırmızı tatlı toz biber * 1 çay kaşığı kırmızı pul biber * tuz, karabiber.

HAZIRLANIŞI: Köfte harcınızı lastik kıvamına gelmeden yoğurun. Orta büyüklükte içi kurumayacak şekilde köfteleri hazırlayın. En az 2 saat buzdolabında dinlendirin, mangala atmadan oda sıcaklığına getirip istediğiniz ölçüde pişirin.

EV YAPIMI BARBEKÜ SOSLU DANA KABURGA

MALZEMELER

SALAMURA MALZEMESİ: * 1 kg dana kaburga * 3 kaşık zeytinyağı * tuz, karabiber

BARBEKÜ SOS: * 2 bardak ketçap * 1 bardak su * 1/2 bardak elma sirkesi * 5 kaşık esmer şeker (yoksa beyaz şeker) * 1/2 adet soğan (çok ince kıyılmış) * 1/2 kaşık taneli hardal (yoksa normal) * 1 kaşık limon suyu * 1 kaşık worchester sos * tuz, karabiber.

HAZIRLANIŞI: Köfte harcınızı lastik kıvamına gelmeden yoğurun. Orta büyüklükte içi kurumayacak şekilde köfteleri hazırlayın. En az 2 saat buzdolabında dinlendirin, mangala atmadan oda sıcaklığına getirip istediğiniz ölçüde pişirin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder