Memet Özer Sömestre tatili için birbirinden lezzetli basit tarifler
HABERİ PAYLAŞ

Sömestre tatili için birbirinden lezzetli basit tarifler

Okulların yarı yıl tatiline girmesini fırsat bilip bu hafta özellikle çocukların ve gençlerin sevebileceği, çok lezzetli, nispeten hazırlaması kolay ve besleyici tarifler vermek istedim. Tarifleri malzeme listesine uygun ve doğru şekilde pişirirseniz harika sonuçlar alacaksınız! Hangi çocuk İskender kebaba, güzel bir köfteli makarnaya, ev yapımı pizzaya veya bol çikolatalı yumuşak bir kurabiyeye ‘hayır’ der? Haydi tarifleri deneyin, çocuklarınızı mutlu edin!

EV YAPIMI SUCUKLU PİZZA

MALZEMELER

PİZZA HAMURU İÇİN:

Haberin Devamı

3 bardak un

1 pk taze maya

1 tatlı kaşığı şeker

1 kaşık tuz

2 kaşık zeytinyağı

1 bardak ılık su

ÜSTÜ İÇİN

1 bardak konserve domates (blenderda çekilmiş)

1 kaşık kuru kekik

80 gr sucuk (2 adet için)

100 gr rendelenmiş dil peyniri

50 gr rende eski kaşar ya da parmesan

1 avuç taze fesleğen ya da roka (kıyılmış)

Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Öncelikle içinde tepsi olan fırınınızı en yüksek derecede ısıtın. Hamuru için, maya, şeker ve ılık suyu iyice karıştırıp biraz bekleyin. Derin bir kase içinde, un ve tuzu karıştırıp, ortasında boşluk bırakın.

Zeytinyağı ve mayalı suyu ekleyin. Bir çatalla yavaş yavaş karıştırıp biraz homojen hale gelmesini sağlayın. Tezgaha un döküp hamuru yoğurun. Hafif cıvık bir hamur olacaktır.

Daha sonra nemli bir bezle örtün. 2 saat çok ışık almayan bir yerde dinlendirin. Hamuru yoğurup yapacağınız büyüklüğe göre 3’e bölün. Nemli bezle tekrar sararak 1 saat daha bekletin.

Daha sonra yağlı kağıdın üzerine un serpip üzerinde hamurunuzu açın. Üstüne domates püresini ve diğer malzemeleri yerleştirin.

Taze fesleğen yapraklarını pizzanızı fırından çıkardıktan sonra serpin. Biraz zeytinyağı damlatın. Kağıtla beraber fırın tepsisine koyun. Çıtır çıtır olana kadar pişirin.

FIRINDA KÖFTELİ BURGU MAKARNA

MALZEMELER

KÖFTE İÇİN

300 gr orta yağlı dana kıyma

5 dilim ekmek içi (sütte ıslatılmış ve sıkılmış)

1/2 adet rendelenmiş soğan (iyice suyu sıkılmış)

1 tatlı kaşığı kimyon

1 tatlı kaşığı kekik

1 yumurta

1 kaşık zeytinyağı

1 tatlı kaşığı kırmızı tatlı toz biber

1 avuç rende parmesan (ya da eski kaşar)

Haberin Devamı

1 kaşık worchester sos (marketlerde var)

1 avuç ince kıyılmış maydanoz

Tuz, karabiber

Kızartmak için zeytinyağı veya sıvı yağ

DOMATES SOS İÇİN

1 kutu doğranmış domates konservesi (blenderda çekilmiş)

1 kaşık domates salçası

1 adet soğan (küçük küpler halinde)

3 diş ince kıyılmış sarımsak

1 adet kesme şeker

1 adet rendelenmiş havuç

1 bardak su

3 kaşık zeytinyağı

Tuz, karabiber

FIRINLAMAK İÇİN

100 gr dil peyniri (küçük küpler halinde)

1 avuç taze fesleğen kıyılmış (yoksa maydanoz)

100 gr rende parmesan ya da eski kaşar

HAZIRLANIŞI

Domates sos için, tencereye zeytinyağı ve soğanları alın. Tuz, karabiber ve şeker ekleyin. Yumuşayıncaya kadar pişirin. Havuç, salça ve sarımsak ekleyip biraz daha pişirin.

Domates püresini ve suyu ekleyip yaklaşık 40 dakika kısık ateşte pişirin. Suyu çok azalırsa sıcak su ekleyebilirsiniz. Köfte harcını iyice yoğurun. Biraz yağ koyduğunuz kızgın tavada ceviz büyüklüğündeki köfteleri arkalı önlü renk alana dek kızartın.

Dışı pişen köfteleri domates sosun içine alıp 10 dakika daha pişirin. Makarnayı tuz attığınız bol kaynar suda pakette yazan süreden 1 dakika daha az pişirerek süzün.

Haberin Devamı

Derin bir kasede sosla iyice karıştırın. Dil peynirlerini ve fesleğeni ekleyip karıştırın. Fırın kabına alın. Üstüne rende parmesan serpip, önceden 190 derecede ısıtılmış fırında altın rengi olana dek pişirin.

TEREYAĞLI YUMUŞAK PARÇA ÇİKOLATALI KURABİYE

MALZEMELER

2 + 1/4 bardak un

1 tatlı kaşığı kabartma tozu

1 bardak tereyağı (oda sıcaklığında)

1/2 bardak şeker

1 bardak kahverengi şeker (yoksa 3/4 bardak ya da yarım bardak normal şeker)

1 tatlı kaşığı tuz

1 kaşık vanilya

2 yumurta

2 bardak bitter damla çikolata (yoksa küçük parçalara bölünmüş)

HAZIRLANIŞI

Bir kase içinde tereyağı ve şekeri mikserle çok iyi çırpın. Yumurtaları ekleyip çırpmaya devam edin. Unu, kabartma tozunu, vanilya ve tuzu karıştırıp sıvı karışıma ekleyin.

İyice çırpın. Damla çikolataları ekleyip bir tahta kaşıkla hafifçe karıştırın. Karışımdan parçaları kaşık büyüklüğünde alıp şekillendirin. Yağlı kağıt serdiğiniz tepside önceden 190 derece fırında fazla kurutmadan altın rengi olana dek pişirin.

KUZU İNCİKLİ İSKENDER SANDVİÇ

MALZEMELER

4 adet pita ekmeği ya da sandviç ekmeği

3 adet kuzu incik

1 adet soğan (ikiye bölünmüş)

1 adet havuç (ikiye bölünmüş)

1 bardak tavuk suyu (gerekirse biraz fazla, kaynar halde)

4 parça marul yaprağı

1 bardak yoğurt

1 tatlı kaşığı pul biber

2 adet defne yaprağı

3 kaşık zeytinyağı

Tuz, karabiber

İSKENDER SOS İÇİN

1 çay bardağı doğranmış domates

1 kaşık biber salçası

1 kaşık domates salçası

2 kaşık tereyağı

1 çay bardağı etin pişme suyu

Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Etlerinize tuz ve karabiber serpin. Geniş bir tencereyi iyice ısıtın. Zeytinyağı ekleyip, etleri altın rengi olana dek çevirin. Üstüne sıcak tavuk suyu, soğan ve havuçu ekleyin. Defne yapraklarını ekleyin.

Etleri, kısık ateşte, üstü kapalı etler olarak kemikten ayrılıncaya kadar yaklaşık 1,5 saat pişirin. Domates sos için, tavaya tereyağını alın. Salçaları ekleyin. Biraz kavurun.

Domatesleri ilave edin. Pişen etin suyunu ekleyip 20 dakika kısık ateşte pişirin.

Gerekirse biraz daha etin suyundan ekleyin. Etleri çıkarıp didikleyin.

Yoğurdu tuz ve pul biberle iyice çırpın. İsterseniz sarımsaklı yoğurt da kullanabilirsiniz. Ekmekleri biraz fırında ısıtın. Altına İskender sosu yayın.

Üstüne marul yapraklarını yerleştirin. En üste etleri paylaştırıp yoğurt sostan gezdirin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder