Memet Özer TAZE BEZELYE...
HABERİ PAYLAŞ

TAZE BEZELYE...

Değerli Posta okuyucuları, bu hafta ilkbaharın en simge sebzelerinden olan taze bezelye ile yapılan tarifleri sizlerle paylaşmak istedim. Taze bezelye gerçekten ilkbaharın en lezzetli ve besleyici sebzelerinden biri. Ben de bu hafta menüleri seçerken, farklı tarifler de eklemeye çalıştım. Ayrıca bazı klasik tariflere de, kendimden küçük dokunuşlar ekledim. Ve tabii ki taze bezelye pişirirken, dikkat edilmesi gereken püf noktaları da, tarifler içinde mevcut. Fakat en önemli püf noktası, bezelyeyi rengini kaybetmeden, çok fazla öldürmeden pişirebilmek. Bunu nasıl yapabileceğinizi de aşağıda detaylı şekilde anlattım. Şimdiden afiyet olsun...

Haberin Devamı

KREMALI TAZE BEZELYE ÇORBASI

MALZEMELER

-1 bardak taze bezelye

- 1 adet patates (küp şeklinde)

- 1 adet kuru soğan (yemeklik)

- 1/2 adet havuç (küçük küpler halinde)

- 3 bardak tavuk suyu (veya sebze suyu)

- 1 kaşık zeytinyağı

- 1 kaşık tereyağı

- 1 fincan tereyağı

- 1 adet defne yaprağı

- 1 tatlı kaşığı limon suyu

- 1 fincan krema

- 2 kaşık kıyılmış dereotu

-Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Çorba tencerenize zeytinyağı ve tereyağını alın. Soğanları ekleyin. Tuz ve karabiber serpin. Hafifçe öldürün. Havuçları ekleyip, 3 dakika daha soteleyin. Tavuk suyu ve defne yaprağını ekleyin. Kaynama noktasına gelene dek pişirin. Bu aşamada patatesleri ekleyin. Yaklaşık 5 dakika sonra bezelyeleri ekleyin. Bezelyeler yumuşayıncaya kadar pişirin. İçinden defne yaprağını alın. Tüm karışımı bir blendırdan geçirip, tencereye geri alın. Limon suyunu ekleyip, karıştırın. Kıvam çok koyu gelirse sıcak su ilave edin. Kremayı ekleyip karıştırın. Altını kapatın. Kıyılmış dereotu ile servis yapın. Dilerseniz servis esnasında çorbanızın üzerine birer kaşık krema bırakabilirsiniz

TAZE BEZELYELİ, KURU KAYISILI VE BADEMLİ PİLAV

MALZEMELER

- 1 bardak baldo cinsi pirinç (ıslatılmış ve çok iyi yıkanmış)

- 1/2 adet kuru soğan (çok ince küpler halinde)

- 1 fincan haşlanmış taze bezelye (yukarıda belirtilen gibi, tuzlu bol kaynar suda haşlanıp, buzlu suda bekletilmiş)

- 2 kaşık kuru kayısı (kabaca doğranmış)

Haberin Devamı

- 1 fincan badem (suda bekletilmiş, kabukları soyulmuş, yağsız tavada hafifçe kavrulmuş)

- 1 tatlı kaşığı zerdeçal (ya da bir tutam safran, suda bekletilmiş)

- 1 çay kaşığı limon suyu

-2 bardak kaynar tavuk suyu

-2 kaşık zeytinyağı

- 1 kaşık tereyağı

- 1 çay kaşığı yeni bahar

- Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Pilav tencerenizde, zeytinyağı ve tereyağını hafifçe ısıtıp soğanları ekleyin. Tuz ve karabiber serpin. Kısık ateşte soğanlarınızı iyice öldürün. Pirinci ekleyip 2 dakika kavurun. Badem, bezelye, kuru kayısı, zerdeçal, yeni bahar ve limon suyunu katıp, tavuk suyunu ekleyin. Karıştırıp, üstünü kapatın. Altını iyice kısın. Pilavınız piştikten sonra biraz demlenmeye bırakın. Dilerseniz kıyılmış dereotu serperek servis yapın.

TAVA SOMON FİLETO VE EKŞİLİ KREMALI BEZELYE SOS

MALZEMELER

- 2 adet somon fileto (tek tarafı derili, yaklaşık 2 parmak kalınlığında)

- 1 kaşık oda sıcaklığında tereyağı

- 1 kaşık zeytinyağı

- Tuz, karabiber

SOS:

- 1 bardak krema

- 1 fincan haşlanmış taze bezelye (yukarıda belirtilen şekilde)

Haberin Devamı

- 1/4 adet kuru soğan (çok küçük küpler halinde)

- 1 diş sarımsak rendesi

- 2 kaşık kıyılmış taze nane

- 1 tatlı kaşığı limon suyu

- 1 çay kaşığı hardal

- 1 kaşık tereyağı

- 1 fincan tavuk suyu

- 1 çay kaşığı nişasta

- Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Bir küçük tencere içinde, tereyağını eritin. Soğanları ilave edip, tuz ve karabiber serpin. Soğanları kısık ateşte öldürün. Sarımsak rendesini ekleyip, 2 dakika daha pişirin. Tavuk suyunun içinde nişastayı karıştırıp, ekleyin. Limon suyunu ekleyin. Bir taşım kaynatın. Krema ve hardalı karıştırıp ekleyin. Bezelyeleri ekleyip karıştırarak kaynama noktasına gelince altını kapatıp kenara alın. Yapışmaz bir tavayı orta ateşte ısıtın. Somon filetolarınızın derili yüzüne tereyağı sürün. Her iki tarafını tuz ve karabiberle kaplayın. Isınan tavaya zeytinyağı koyup, somon filetolarınızın derili kısmını yerleştirin. Hafifçe üzerlerine basarak derinin tamamının tavaya değmesini sağlayın. Derili kısım iyice gevrekleşene kadar bu şekilde pişirin. Daha sonra somonları ters çevirip yaklaşık 2 dakika bu şekilde pişirin. Servis yaparken tabağınızın altına hazırladığınız sosu yerleştirip, taze nane yapraklarından serpin. Üstüne dilerseniz derilerini sıyırdığınız somon filetoları yerleştirin

KIYMALI VE ACI BİBERLİ TAZE BEZELYE YAHNİSİ

MALZEMELER

- 300 gr kıyma

- 1,5 bardak bezelye

- 1 adet iri patates (küpler halinde)

- 1 adet havuç (küpler halinde)

- 2 adet kuru soğan (küçük küpler halinde)

- 2 adet domates (soyulmuş ve küp doğranmış)

- 1 diş sarımsak rendesi

- 1 adet acı çuşka biber (ince kıyılmış, yoksa 1 tatlı kaşığı pul biber)

- 3 sap taze soğan (ince kıyılmış)

- 1 kaşık sirke

- 2 bardak et suyu (yoksa tavuk suyu)

- 2 kaşık zeytinyağı

- 1 kaşık tereyağı

- Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Tencerenizi ocakta ısıtın. İçine zeytinyağını ilave edip, ısınmaya bırakın. Kıymayı ekleyip, tuz ve karabiber serpin. Kıymanız kahverengi olana dek kavurun. Soğanları ve acı biberi ekleyin. Kavurmaya devam edin. Havuçları ekleyip, biraz daha kavurun. Sarımsakları ekleyin. Sirke ekleyip çektirin. Domatesleri ekleyip, biraz daha kavurun. Et suyu ve defne yaprağını ekleyip, kaynamaya bırakın. Kaynama noktasına geldikten sonra, ocağın altını kısın ve bu şekilde yaklaşık 20 dakika pişirin. Bezelye ve patatesleri ekleyip, yumuşayıncaya kadar pişirin. Su azalırsa sıcak su ekleyebilirsiniz. Yemeğinizin pişmesine 5 dakika kala taze soğanları ekleyin. Biraz ılındıktan sonra servis yapın.

(04.05.2014 tarihli Posta karnaval'dan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder