Dr. Ender Saraç Yağlanmaya 'dur' demek elinizde....
HABERİ PAYLAŞ

Yağlanmaya 'dur' demek elinizde....

Haberin Devamı

Kış iyice yüzünü gösterdi, peş peşe soğuk ve yağışlı hava geliyor. Doğadaki hayvanların yağlanma dönemi. Ancak sadece hayvanlarda değil, insanlarda da eski genetik hafızanın artığı olarak bu dönemde yağlanma eğilimi artıyor. Sizlere bu pazar soğuk kış günlerinde yağlanmayı durduracak beslenme ve yemek önerilerinde bulunacağım. Kışın bedende yağlanma eğilimi artıyor ve soğuk havaya bağlı bir soğuma söz konusu olabiliyor. Yazın hiçbir efor sarf etmesek bile doğal olarak beden ısısı yükselebiliyor ve terleyebiliyoruz.

Soğuk kış günlerinde hep ısrarla önerdiğim bir konu var, ter atın, beden ısınızı yükseltmeye çalışın. Egzersiz dışında ara sıra beden ısısını yükselterek terlemenin bir diğer doğal yolu da hamam ve saunadır. Ben bugünlerde özellikle 2-3 kez haftada veya 10 günde bir hamama gitmenizi, iyice terlemenizi sonra da mutlaka kese yaptırmanızı, ölü derileri atmanızı yani doğal peeling yaptırmanızı ve sonrasında da olanak varsa boşaltımı harekete geçirecek etkili bir masaj yaptırmanızı öneriyorum. Ölü derilerin temizlenmesi de bedenin temizliğine ve canlanmasına yardımcı olacaktır. Bel kalınlığınıza da dikkat edin. Kışın nasılsa dışarıdan belli olmuyor diye kamufle edebilseniz de bel civarında yağlanma sağlık için en tehlikeli olandır.

Egzersiz yaptıktan sonra, duşa girmeden önce biraz mekik çekmek karın bölgesinin toparlanmasına yardımcı olabilir. Beslenmenize çok dikkat edin, dikkat etmeyenlerde süratli bir yağlanma, belde kalınlaşma ve farkında olmadan kilo alımı başladı. Soğuk havalarda gittikçe hareketsizliğe alışan insan farkında olmadan ağır ve yağlı yiyecekleri de yemeye başlar ve nasıl olduğunu anlamadan göbek-bel civarı başta olmak üzere tüm bedenini kalınlaştırır. İki günlük diyeti uygulayacak olanlarda en azından bu yağlanmaya bir dur diyebiliriz.

Bu programı uygularken yemekle beraber sıvı almayın. Yemekten 15-20 dakika sonra bol miktarda içine ince dilimlenmiş limon koyarak bol sıcak su, aralarda zencefil ıhlamur çayı için. Acının metabolizmayı canlandırdığını da hatırlatırım. Bu nedenle 2 günlük programda zencefil, sivri biber, tane karabiber, sarımsak, kırmızı pul biber, wasabi gibi acıları bolca verdim.

İşte size 5 öneri
Haftada 1-2 kere saunaya gidin, iyice ter atın.
Bolca zencefil ve sivribiber tüketin.
Sabah erken veya akşamüstü 1 saat aktif ve terletici spor yapın.
Bolca sıcak ama gerçekten sıcak olan su ve yeşil çay için.
Soğuk gıdaları ve içecekleri kesin.

Stres beli kalınlaştırıyor
Bazen ne yaparsanız yapın belgöbek civarındaki kalınlık ve yağlar gitmez veya sizi çok zorlar. Bu duruma yol açan, yağlı-şekerli beslenme, hareket etmeme gibi nedenlerdir. Ancak stres karın zarı civarında yağ depolanmasını arttırarak bir kalınlaşma yapar ve gittikçe karında kalınlaşmaya yol açar. Bu durumun en belirgin nedenlerinden biri stres arttıkça ve süresi uzadıkça kortizon düzeyinin artması ve bu durumun sonucu olarak bedenin kendini tehdit altında görüp yağları depolamayı tercih etmesi. Uzun süren ve yanlış olan açlık diyetlerinde de benzer bir durum söz konusu oluyor. Bu nedenle asla kendinize işkence şeklinde ve çok zorlanarak diyet yaptırmayın, kan şekerini uzun açlıkla düşürmeyin ve gerekirse kilo verme işlemini zamana yayın. Eğer yoğun stres altında diyet yapıyorsanız St.John’s Wort (Sarı Kantaron) haplarının size çok yararı olabilir ama doktorunuza danışmadan kullanmayın. Ayrıca bel-göbek bölgesinden yağlanmamak için daha ne gibi doğal öneriler olabilir ilerleyen haftalarda sizlere bilgi vermeye devam edeceğim.

Yağlanmayı önleyen beslenme programı
1.gün Sabah:

1 bardak yarım tatlı kaşığı zencefilli, sıcak light süt
3 ceviz içi
1 adet fırınlanmış sıcak, tarçınlı-zencefilli elma

Ara

1 fincan zencefil-ıhlamur çayı

Öğle:

4 adet köz biraz acı sivri biber
Izgara yarım tavuk göğüs
1 küçük soğan
1 kase sarımsaklı, bol limonlu sebze çorbası

15.00:

1 greyfurt
3 parmak dil peyniri

17.00:

1 bardak zencefilli yağsız sütten sahlep

Akşam:

1 porsiyon sivri biberli ıspanak ve mantar kavurma
4 kaşık bulgur (az sıvı yağlı bulgur pilavı)

Gece:

5-6 adet ızgara kestane

2.gün

Sabah:

1 kase acı biberli tarhana çorbası
1 ince dilim kızarmış çavdar ekmeği

Ara:

1 adet fırınlanmış zencefil ve tarçınlı armut

Öğle:

1 porsiyon bol limon ekşili soğanlı yeşil salata
4 adet köz sivri biber
1 orta boy ızgara lüfer (derisiz)

Ara:

1 bardak yağsız süte zencefilli sahlep
1 dilim ızgara çavdar ekmeğine kırmızı pul biberli, taze kaşarlı ızgara ekmek ve yanında roka

Akşam:

3 yumurta beyazından bol ıspanaklı, soğanlı, tane karabiberli omlet
2 adet kepekli grisini
1 kase tarhana çorbası

Gece:
Ihlamurzencefil çayı
4 adet kuru kayısı

Sıradaki haber yükleniyor...
holder