Siyaset 'AB ipe un sermeye devam ediyor'
Paylaş
'AB ipe un sermeye devam ediyor'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Hırvatistan Başbakanı Jadranka Kosor, başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın resmi daveti üzerine Türkiye'ye gelen Hırvatistan Başbakanı Jadranka Kosor için Başbakanlık'ta resmi karşılama töreni düzenlendi. Başbakan Erdoğan ve Hırvatistan Başbakanı Jadranka Kosor, başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Hırvat bir gazetecinin "Türkiye'nin yüzde 11'lik büyümesinden bahsedildi.

Türkiye'nin başarısının sırrı nedir, bunun reçetesi nedir?" sorusuna, Başbakan Erdoğan şu yanıtı verdi: "Her şeyden önce 8 yıllık bir iktidarız. Bu 8 yıllık iktidarımız tek başımıza iktidar olduğumuz ve bazı ilkeleri tavizsiz sürdürdüğümüz bir süreç oldu. Tabii tek başına bir partinin iktidar olması birçok kolaylıkları beraberinde getiriyor. Özellikle mali disiplin dedik, bundan taviz vermedik. Bu süreç içerisinde güvenden taviz vermedik ve ekonomik istikrarı sürekli temin ettik. Bunlar bizi gerçekten çok çok rahatlattı. İktidara geldiğimizde ekonomi adeta dibe vurmuştu ve o dibe vuran ekonomiyi kısa zamanda gerçekten tırmandırdık.

KÜRESEL KRİZİ FIRSATA DÖNÜŞTÜRDÜLER

Son 2008 küresel kriziyle birlikte bütün dünyadaki bankalar, sigorta şirketleri batarken bizde ne bir banka ne bir sigorta şirketi batmadı. Biz hiçbir banka ve sigorta şirketine de bir devlet desteği bu süreç içerisinde sağlamadık. Ama dünya devleri kendi ülkelerinde bu tür destekleri de verdiler. Dedik ki 'Herkes kendi ayağı üzerinde duracak'. Bu arada biliyorsunuz IMF dünyanın birçok ülkesine ciddi destekler verdi.

Bizler IMF ile stand-by anlaşmamız süreç itibarıyla dolduğu halde yeni bir stand-by anlaşması da yapmadık. Yaklaşık 3 yıl oluyor ve stand-by anlaşmasını da imzalamıyoruz. Şu anda bize 'Bir an önce IMF ile imzaları atın' diyen çevreler, şimdi 'Bu iş IMF'siz de oluyormuş' demeye başladılar. Bu tabii bütün bu ilkelere sadakatle sarılmamızdan kaynaklandı ve girişimcilerimiz, yatırımcılarımız gerek ülke içinde, gerek ülke dışında bu girişimlerini devam ettirdiler.

Onlar da sürekli bir arayışın içerisinde oldular. Dünyaya açıldılar. Türkiye kısır bir döngü içerisinde değil, bir dünya ülkesi olarak bütün yatırımcılarımız koşuşturarak, dolaşarak bu yatırımlarını devam ettirdiler ve küresel krizi fırsata dönüştürdüler. Bu bizim ülkemizde de böyle oldu."

“HEP AVRUPA BİRLİĞİ İPE UN SERDİ, HALEN DE İPE UN SERMEYE DEVAM EDİYOR"

Başbakan Erdoğan, "Türkiye ve Hırvatistan eş zamanlı olarak AB ile müzakerelere başladı. Hırvatistan süreçte sona gelirken, Türkiye'nin önünde daha kat etmesi gereken mesafe görünüyor. Bunu neye bağlıyorsunuz?" sorusu üzerine şöyle konuştu:

"Avrupa Birliği ile eş zamanlı olarak görüşmelere başladık. Tabi eş zamanlı olarak görüşmelere başlamanın yanında bir başka durum daha var. Biz aslında 1963'te başladık, yani Hırvatistan diye bir devlet yokken başladık. Tabii böyle de bir durumumuz var. Tabii nedense AB'nin bize yaklaşımı... 1963'ten yani resmi müracaatımızdan, aslında müracaatımız 1959'dur, 1963 resmi müracaatımızdır. Tüm bunlara rağmen ortalama 50 yıl gibi bir zaman geçti. Bu 50 yıllık zaman içerisinde çok farklı bahanelerle, hep AB ipe un serdi, hala da ipe un sermeye devam ediyor. Bütün fasıllarla ilgili dersimizi iyi çalışan bir ülkeyiz. Kurumlarımızı buna göre oluşturmuşuz, yapılanmamız hep buna göre olmuş vaziyette.

Fakat nedense tabii, zaman geliyor, 'Nüfusunuz çok fazla', zaman geliyor 'Türkiye çok büyük ülke', zaman geliyor bir başka bahane. Bütün bu bahaneler devam ediyor. Varsın bunlar devam etsin tabii biz işimize, yolumuza aynen devam edeceğiz. Ben tabii Hırvatistan'a ne tür çileler çektirdiklerini de çok iyi biliyorum. Hırvatistan'ın Avrupa Birliğine girecek olmasından dolayı ayrıca mutluluk duyuyorum. Çünkü eş zamanlı görüşmelere başlamıştık. Bundan dolayı mutluyum, hayırlı olsun diyorum, şimdiden tebrik ediyorum.

Bunun şüphesiz ki Hırvatistan halkı için bir avantaj olacağını şimdiden görüyorum. Ama bizim Hırvatistan'la NATO'daki birlikteliğimiz, orada müşterek attığımız, atacağımız adımlar çok çok önemli. Balkanlar'da beraber üçlü mekanizma içerisinde yapacağımız çalışmalar. Bir çok alanda yapabileceğimiz çok şeyler olduğuna inanıyorum."

2

Haberin Devamı