Yaşam AB: 'Karagiozis' değil 'Karagöz'

AB: 'Karagiozis' değil 'Karagöz'

Paylaş
AB: 'Karagiozis' değil 'Karagöz'

Avrupa Birliği, Yunanistan'ın 'Bizim malımızdır' dediği Karagöz'ü Türklere tescilledi

Avrupa Birliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin başvurusu üzerine, 600 yıllık geçmişi olan Karagöz ve Hacivat gölge oyununun Türk kültürü olduğunu ve Bursa'dan çıktığını tescil etti.

Haberin Devamı

Türkiye'de özellikle Ramazan eğlencelerinde çocukların büyük ilgiyle izlediği Karagöz ve Hacivat gölge oyununu tescil ettirmek için 13 ay önce AB İç Pazardaki Uyumlaştırma Ofisi'ne başvuran Bursa Büyükşehir Belediyesi, sonunda onay aldı.

Yunanistan'ın, 'Karagiozis' adıyla kendi kültürel mirası listesine katmaya çalıştığı geleneksel Türk gölge oyunu Karagöz ve Hacivat'ın Bursa’dan çıktığı ve kahramanları olan Karagöz ve Hacivat’ın Bursa’da doğdukları belgelendi. Tescil belgesini alan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Karagöz Evi Müzesi'nde 600 yıllık geçmişi olan Karagöz ve Hacivat gölge oyununun Türk kültürü olduğunu tüm dünyaya duyurduklarını belirtti.

AB İç Pazardaki Uyumlaştırma Ofisi'ne yaptıkları başvuru ve belgelerinin 13 ay süresince yapılan görüşmeler sonucu kabul edildiğini ifade eden Başkan Altepe, “Böylelikle Karagöz- Hacivat'ın kendi kültürleri olduğunu iddia eden ülkelerin bu söylentileri yalanlandı. Bizim gibi başvuran bazı ülkeler daha vardı. Onların ki reddedildi. Bu konuda böyle kapanmış oldu” diye konuştu.

Haberin Devamı

DHA