Siyaset 'AB üyesi ülkeler arasında idam cezası uygulayan yok'
Paylaş
'AB üyesi ülkeler arasında idam cezası uygulayan yok'

TRT Türk'te yayınlanan "Görüş Farkı" programına konuk olan Bağış, gündeme ilişkin soruları yanıtladı

Türkiye’de idam cezasının geri getirilmesi konusundaki tartışmalara ilişkin Bağış, AB üyesi ülkeler arasında idam cezası uygulanan ülke bulunmadığını ama bunun uygulanmayacağı anlamına da gelmediğini yineledi.

Demokratik ülkelerde her konunun tartışılabileceğini söyleyen Bağış, "Burada sadece AB kuralları değil, Türkiye’nin kurucuları arasında bulunduğu Avrupa Konseyi’nin de bu konuda çok net kuralları var. Türkiye’nin imzalamış olduğu uluslararası anlaşmalar var. Ancak, bunların hiçbiri bu konu Türkiye’de tartışılamaz demiyor, diyemez" dedi.

Bağış, "Türkiye’de her şeyi konuşuyoruz. Ama her konuştuğumuz konuda bir kanun değişikliğine gitmek durumunda da değiliz" diye konuştu. İdam tartışmalarının Türkiye’nin AB ile ilişkilerini olumsuz etkileyip etkilemediğinin sorulması üzerine Bakan Bağış, "AB’de öyle bir akıl tutulması yaşanıyor ki Türkiye ile AB ilişkileri bundan daha olumsuz bir noktaya zaten gelemez" dedi.

AB’nin ekonomik krizle uğraştığını belirten Bağış, AB sürecinde açılması engellenen fasıllara, vize politikasıyla ilgili aksaklıklara ve AB’nin terörle mücadelede istenen işbirliğini göstermemesine dikkati çekti. Bağış, "Bizim herhangi bir konuda, AB ile ilişkilerimiz yüzünden, o konuda Türkiye’nin kendi iç dengelerini sarsacak bir adım atmamız zaten söz konusu olamaz şu noktada" diye konuştu.

-AB süreci-

Türkiye’nin AB sürecini önemsediğini ve önemsemeye devam edeceğini kaydeden Bağış, "Bizim heyecanımız var. Heyecanımız, Türkiye’nin illa da AB üyesi olmasıyla ilgili bir heyecan değil, Türkiye’nin AB standartlarının da üzerine çıkmasıyla ilgili bir heyecan" dedi.

Türkiye’nin AB sürecinde atması gereken adımlara değinen Bağış, "Bütün atılması gereken adımları bir yüzde hesabına vurursanız, Türkiye yüzde 65’ini tamamlamıştır. Ama hala üçte birlik bir kesim vardır" ifadesini kullandı. Bu adımların sadece demokratik standartlarla değil, "tarım, çevre, vergilendirme, sendikal haklar" gibi değişik konularla ilgili olduğunu belirten Bağış, "Ama Türkiye doğru yolda devam ediyor" diye konuştu.

AA

Haberin Devamı