Gündem AB ve ABD 'den tepki

AB ve ABD 'den tepki

Paylaş
AB ve ABD 'den tepki

Türkiye'de Twitter'ın kapatılmasının ardından ABD ve AB'den açıklama yapıldı

Amerikan Dışişleri Bakanlığı dün akşam saatlerinde alelacele bir tepki açıklaması hazırlarken, sivil toplum örgütleri de Türkiye’nin gidişatından duydukları endişeyi ifade ettiler.

Twitter’ın Türkiye’de mahkeme kararıyla kapatılmasının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü, akşam saatlerinde konuyla ilgili görüş soran gazetecilere, yasağa tepki gösteren bir açıklama gönderdi. Ay başında Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki’nin Türkiye’de sosyal medya sitelerine yasaklar getirilebileceği yönündeki haberlere getirdiği yoruma gönderme yapılan açıklamada şöyle denildi: “Daha önce de dile getirdiğimiz gibi, sosyal medya sitelerinin kapatılabileceği yönündeki her türlü öneri sonrası son derece endişeli olmaya devam ediyoruz. Demokrasiler, kamudaki seslerin çeşitliliği ile güçlenirler. Bağımsız ve özgür bir medya, demokrasinin, açık toplumun esas unsurudur ve resmi şeffaflığı, hesap verebilirliği sağlamada hayatidir.”

DAHA ÖNCE SÖYLEDİLER

Haberin Devamı

ABD Yönetimi, Türkiye’deki sosyal medya sitelerine yönelik olası engellemeler konusundaki kaygılarını ilk olarak iki hafta önce dile getirmişti. Sözcü Psaki, günlük basın toplantısında Başbakan Erdoğan’ın 30 Mart seçimlerinden sonra sosyal medya siteleri YouTube ve Facebook'un kapatılabileceğine ilişkin sözlerini değerlendirerek kaygı duyduklarını belirtmişti. Üst düzey bir yetkili, akşam saatlerinde geçilen kaygı ifadesinin ötesinde ABD Yönetimi’nin yasakla ilgili daha kapsamlı bir açıklama üzerinde çalıştığını da teyit etti.

TEHLİKEYİ TEYİT ETTİ

Öte yandan Washinton’daki önde gelen sivil toplum örgütleri de teker teker Türkiye’deki Twitter yasağını kınayan basın bültenleri hazırlamaya başladı. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nden Delpine Halgand, kapsamlı bir açıklama yapmaya hazırlandıklarını belirtirken, “Bu son gelişme, Türkiye’nin özgür basından tehlikeli bir şekilde uzaklaştığını teyit ediyor” dedi.

AB'DEN İLK AÇIKLAMA

Haberin Devamı

Avrupa Komisyonu'nun dijital stratejilerinden sorumlu üyesi Neelie Kroes ise attığı mesajda "Türkiye'deki Twitter yasağı yersiz, anlamsız ve ödlekçedir. Türk halkı ve uluslararası topluluk bunu sansür olarak görecektir" dedi.