Ekonomi AB zirvesi Yunanistan'ı görüşüyor

AB zirvesi Yunanistan'ı görüşüyor

Paylaş
AB zirvesi Yunanistan'ı görüşüyor

AB devlet ve hükümet başkanları, küresel piyasaların en büyük endişe kaynağı haline gelen AB'nin en borçlu ülkesi Yunanistan'ı kurtarmak için toplandı

Polonya Başbakanı Donald Tusk, zirve öncesinde yaptığı açıklamada, Yunanistan’ı kurtarmak için en iyi seçeneğin, diğer AB üyelerinin borçlarını döndürebilmek için sadece bu yıl içinde 53 milyar Euro'ya ihtiyaç duyan bu ülkeye gönüllü kredi vermeleri olduğunu söyledi.

Litvanya Başbakanı Andrius Kuilius ise kendi halinde her gün daha da kötüleşen duruma müdahale gerektiğini belirterek aksi halde "felaket yaşanacağı" uyarısında bulundu.

Euro Bölgesi’nin ağır topları Almanya ve Fransa, bir süredir Yunanistan’ı kurtarmak için Avrupa Merkez Bankası’nın ve AB Komisyonu’nun da katılımıyla farklı alternatifler üzerinde çalıştığı basına sızmıştı.

Yunanistan’daki borç krizinin kısa sürede Portekiz, İspanya, İrlanda ve hatta İtalya’ya sıçrama ihtimali AB’yi önlem almaya zorluyor. Almanya ve Fransa’nın Yunanistan’ı kurtarma karşılığında bu ülkede gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 12.7’sine ulaşan bütçe açıklarının mali disiplinle hızla yüzde 3 sınırına çekilmesini şart koşması bekleniyor.

Aksi halde benzer durumdaki Portekiz ve İspanya gibi AB’nin güneydeki diğer zayıf halkalara yanlış bir sinyal vermiş olacağı belirtiliyor.

Gayrıresmi AB zirvesine Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Tricet’in de son dakikada çağrılması, piyasalarda Yunanistan’ın kurtarılacağı beklentisini güçlendirmişti.

Dış borçu bu yıl içinde 300 milyar Euro'ya ulaşması beklenen Yunanistan’ın en büyük alacaklıları arasında yaklaşık 55 milyar Euro'yla Fransız, 46 milyar Euroyla İsviçre ve 32 milyar Euro'yla Alman bankaları bulunuyor.

Haberin Devamı