Gündem Abant'ta oluşan göletin suyu tahliye ediliyor

Abant'ta oluşan göletin suyu tahliye ediliyor

Paylaş
Abant'ta oluşan göletin suyu tahliye ediliyor

Abant'ta oluşan göletin suyu tahliye ediliyor

Bolu’da, Abant Gölü’nde taşkın olmasını önlemek için çekilen set sonucu oluşan göletin suyu, yamaç paraşütünü engellediği gerekçesiyle tahliye edilmeye başlandı.

Haberin Devamı

Kar sularının erimesi sonucu Abant Gölü’nde taşkın olmaması için gölü besleyen sulardan birinin önüne set çekildi.

Setin çekilmesinin ardından Bolu Sportif ve Havacılık Derneğinin yamaç paraşütü yaptığı alanda gölet oluştu.
Göletin, yamaç paraşütü çalışmalarını engelleyeceğinin belirlenmesi üzerine suyun tahliye edilmesi için girişimler başlatıldı.

Göletin suyu, dernek yöneticileri ve Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahsin Akduman ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) öğretim üyelerinin bölgede incelemelerde bulunmasının ardından boşaltılmaya başlandı.

İncelemelerin adından, yapan Dernek Başkanı Fatih Yamaner, paraşütçülerin indiği alanda oluşan göletin tehlike arz ettiğini bildirdi.
Yamaner, girişimleri sonucu, suyun boşaltılmasının sevindirici olduğunu belirterek, göletin Abant’a faydasının olmayacağını ve tamamen kaldırılması gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

AİBÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Gazanfer Doğu da yamaç paraşütünün Abant’ta yapılması için yıllardır çalışmalar sürdürdüklerini belirterek, şunları söyledi:

"Abant’ın yamaç paraşütünde bir merkez olması için uğraşıyoruz. Şu anda gözlediğimiz buradaki göl oluşumu bizim bu hedeften sapmamıza neden oluyor. Onun için ilgili yerlere bu itirazımızı dile getirdik. Bize en kısa zamanda suyun eski orijinal seviyesine çekileceği söylendi, sevinçliyiz."
Abant Tabiat Parkında yapılan çalışmalar sonucunda böyle bir gölet oluştuğunu kaydeden Özel İdaresi Sekreteri Tahsin Akduman ise alana eskiden ’Yavru Abant’ denildiğini anımsattı.
Bölgenin daha önceden bir bataklık veya otluk olduğunu belirten Akduman, "Bu sene Abant’ta yaptığımız çalışmalar ile Abant Gölü aniden yükseldi. Karların erimesi nedeniyle biz de su baskınlarını önlemek için burada bir set yaptık ve burada yeniden bir yavru Abant Gölü oluşturuldu" dedi.
Bahsi geçen göletin birkaç saatlik çalışma sonucu oluştuğunu vurgulayan Akduman, şunları kaydetti:
"Şimdi kontrollü şekilde bu suyu tahliye ediyoruz. Tabii ki havacılık derneğimiz de bu alanda festivaller yapıyor. Onların alanının da bir miktarı sular altında kalmış. Benim tahminim bu su tahliye olduğunda onların alanında su kalmayacak. Suların çekilmesinden sonra alan eski halini alacak. Abant’ta planlanan çalışmalara, sayın valimiz başkanlığında devam ediliyor. Yol çalışmasını yaptığımız toprağı yine Abant’ın içinden aldık. Yine Abant toprağı ile bazı yerlerde iyileştirmeler yapıldı. Abant konusunda bir iki yanlışımız olmuş olabilir. Onları da düzelteceğiz."

Haberin Devamı