Ekonomi ABD ağabeyliği bırakıyor

ABD ağabeyliği bırakıyor

Paylaş
ABD ağabeyliği bırakıyor

Amerika (ABD) Hazine Bakanı Timothy Geithner, dünya liderlerinin, büyüme ve güven sorununa konsantre olması, geçmişte olduğu gibi artık Amerika'ya bel bağlamaması gerektiğini söyledi

Dünyanın gözü Kanada’da

Haberin Devamı

Bugün ve yarın tüm dünyada gözler G20 Zirvesi’nde olacak. Zirve, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla bugün Kanada’nın Toronto kentinde başlıyor.

İki gün sürecek dördüncü G20 Zirvesi’nde, küresel ekonomik ve finansal krizden çıkma sürecine odaklanılırken sürdürülebilir ve dengeli büyümeye ağırlık verilecek. Zirvede yapılacak ikili temaslara siyasi konular da damgasını vuracak.

Liderler büyümeye odaklansın

Zirveyi değerlendiren Amerika Hazine Bakanı Timothy Geithner, ABD ile Avrupa arasındaki yaklaşım farklılıklarının çok önemli olmadığını söyledi.

Küresel ekonominin düzlüğe çıkması için diğer büyük ekonomilerin de büyümesi gerektiğini savunan Timothy Geithner, dünya liderlerinin, büyüme ve güvene konsantre olması gerektiğini belirterek, “Dünya geçmişte olduğu kadar ABD’ye bel bağlamasın” dedi.

Haberin Devamı

ABD ve Avrupa farklı gidiyor

Bütçe açığının kapatılması için atılan adımlarda ABD ile Avrupa arasındaki farklılıkların önemli olmadığını belirten Geithner, “ABD ve Avrupa aynı hedef doğrultusunda farklı hızda, farklı yollar izliyor. ABD, Avrupa için en iyi politikaların ne olacağını söylemek durumunda değil. Ama Avrupalı liderler kamu harcamalarında yaptıkları kesinti kadar ekonomik büyümeye de odaklanmalı” diye konuştu.

G20 Asya Krizi’yle oluşturuldu

-Asya Krizi’nin ardından 1999 yılında kurulan ve 2008’e kadar maliye bakanları ve merkez bankası başkanları düzeyinde toplantılar yapan G20 Grubu, devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla krizdeki ilk zirvesini 2008’de Washington’da yaptı. Sonraki iki zirve ise geçen yılın nisan ve eylül aylarında Londra ve ABD’nin Pittsburg kentinde düzenlendi.

-G20’de Türkiye, ABD, Çin, Rusya, Fransa, Almanya, İngiltere, Japonya, Arjantin, Avustralya, İtalya, Brezilya, Kanada, Hindistan, Endonezya, Meksika, Güney Kore, Suudi Arabistan, Güney Afrika ile Avrupa Birliği bulunuyor. İlk zirvede alınan kararlarla G20 ülkeleri, krizde güvenin yeniden tesis edilmesi için aldıkları önlemlerle finansal kuralları güçlendirmişti.

-Liderler, ticareti teşvik etme ve korumacılığa direnme taahhüdünde bulunmuştu. Toronto Zirvesi’ne katılacak liderler, bugün kentte olacak. Kanada Başbakanı Stephen Harper’la eşi, lider ve eşlerinin onuruna akşam Royal York Otel’de resepsiyon verecek. Sabah başlayacak olan zirve çalışmaları akşamüstü başkanın yapacağı bir basın toplantısı ile sona erecek.

Haberin Devamı

AB, G20 liderlerinden finansal vergi istiyor

Avrupa Birliği (AB) G20 liderlerinden, finansal işlemlere küresel vergi getirilmesi için destek istedi. AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso liderlere gönderdikleri mesajda, “Mali kuruluşlara vergi ve harç getirilmesiyle ilgili çalışmanın alanının dünya geneli olacak şekilde sürdürülmesini istiyoruz. Bu kapsamda küresel finansal işlemler vergisi daha fazla geliştirilmelidir” dedi.

Erdoğan-Obama görüşmesi önemli

Toplantılarda, 1929’daki büyük buhrandan bu yana yaşanan en kötü finansal krizden çıkma yolları tartışılacak. G20 Grubu’nun, Toronto’daki zirvesinde önceki toplantılardaki kararların uygulanıp uygulanmadığı sorgulanacak. Zirvenin diğer bir ana maddesi de sürdürebilir ve dengeli büyüme için temellerin atılması olacak. G20’de liderler arasında yoğun ikili görüşmeler yapılacak. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Obama ile yapacağı görüşmeye önem veriliyor. Washington’da ‘rahatsızlık’ yaratan Türkiye’nin İran’a yaptırımlara karşı oy kullanması, ‘Gazze filosu’ baskını nedeniyle Türk-İsrail ilişkilerinin kopması ve PKK’nın saldırılara hız vermesinin ardından Toronto’da yapılacak görüşmenin sonuçları, ikili ilişkilerin önümüzdeki dönemdeki geleceği için önem taşıyor.

Haberin Devamı