Dünya ABD Başkanı Donald Trump hızlı başladı

ABD Başkanı Donald Trump hızlı başladı

Paylaş
ABD Başkanı Donald Trump hızlı başladı

Görevi önceki gün devralan ABD’nin 45’inci Başkanı Trump’ın ilk işi, selefi Obama’nın sembol icraatı ‘Obamacare’ takma adını alan ve 30 milyondan fazla Amerikalı için sağlık sigortası öngören yasanın kapsamını ciddi ölçüde daraltacak kararnameyi imzalamak oldu

ABD’nin 45’inci Başkanı Donald Trump, dün Oval Ofis’te imzaladığı ilk kararname ile eski Başkan Barack Obama döneminde çıkarılan ve “Obamacare” (Obama Bakımı) olarak bilinen, resmi adı da “Karşılanabilir Bakım Yasası” olan sağlık reformu yasasının kapsamını daralttı. Beyaz Saray’dan yapılan bir diğer açıklamada ise Trump’ın, verdiği talimatla farklı bakanlık ve kurumlara atanan yeni isimler koltuklarına oturana kadar imza bekleyen tüm federal düzenlemelerin dondurulduğu bilgisi paylaşıldı. Ayrıca Beyaz Saray’ın resmi sitesinde yer alan ve hükümetin belli başlı siyasi tercihlerinin ana hatları ile ipuçlarını aktaran “Issues” (Meseleler) kısmı da yenilendi. Be. Rusya Lideri Putin, “Görüşmeye hazırız” mesajı verdi. Almanya Lideri Merkel, trans-Atlantik ilişkilerinin önemine vurgu yaptı.

KAPSAM DARALTILACAK



New York Times (NYT) gazetesinin haberine göre ilk başkanlık kararnamesinde Başkan Trump, federal hükümet dairelerine bu yasanın öngördüğü pekçok uygulamanın kapsamını mümkün olduğunca daraltmaları talimatını verdi. Trump kararnamesinde, “Obamacare’in vatandaşlar üzerindeki ekonomik yüklerinin azaltılması için” gerekli önlemlerin alınacağına vurgu yaptı. Bir sayfalık talimatta spesifik olarak hangi yasanın hangi maddelerinin hedeflendiği belirtilmedi. NYT, metindeki genel anlatım tarzının federal ajanslara bu yasasını sigortacılar, ilaç üreticileri, doktorlar, hastalar ve eyaletler için fazla masraflı algılanan hükümlerini değiştirme, erteleme ve muaf tutma gibi yetkiler tanıyacağını yazdı. NYT, Trump yönetiminin bireysel sigorta piyasasını daha çekici yapmayı hedeflediği yorumunu da yaptı. ABD Temsilciler Meclisi, geçen hafta içinde “Obamacare”in kaldırılmasını kolaylaştıracak bir düzenlemeyi onaylamıştı.

BEYAZ SARAY ‘YENİLENDİ’



Beyaz Saray’ın resmi internet sitesinde yer alan ve hükümetin kritik siyasi tercihlerinin ana hatları ile ipuçlarını aktaran “Issues” (Meseleler) kısmı da yenilendi. Sitenin Trump’ın yemin töreninden yaklaşık yarım saat sonra güncellenmesi ve Obama yönetiminin politikalarına yönelik bazı linklerin siteden kaldırılması dikkat çekti. Burada “Önce Amerika Dış Politikası” başlığı altındaki metinde şunlar öne çıktı:

- “Trump Yönetimi, ABD çıkarları ve Amerikan ulusal güvenliğine odaklanmış bir dış politikayı taahhüt etmektedir.”

- “DEAŞ’ı ve diğer radikal İslamcı terör gruplarını yenmek en yüksek önceliğimiz olacak. Bu grupları yok etmek için, atak müşterek ve koalisyon operasyonlarını gerektiğinde yürüteceğiz.” (Hürriyet)

Haberin Devamı