Dünya ABD Başkanı Obama'dan Nevruz mesajı

ABD Başkanı Obama'dan Nevruz mesajı

Paylaş
ABD Başkanı Obama'dan Nevruz mesajı

Dünyanın Nevruz bayramını kutlayan Obama, mesajında İran'a ağırlık verdi. Obama: ayrıca "İran ve ABD arasında farklı bir gelecek kurmak için önümüzdeki en iyi fırsat" dedi

ABD Başkanı Barack Obama, Nevruz dolayısıyla yayımladığı mesajda, tüm dünyada ve ABD’de baharın ve yeni yılın gelişini simgeleyen bu özel günü kutlayanlara seslenerek Nevruz’un yeni umutlar anlamına geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

Barack Obama, İran ile yürütülen nükleer müzakerelere ağırlık verdiği mesajında,

"Bu yıl, İran ile uluslararası toplum arasındaki ilişkilerin iyileşmesi için bir umut yılını da ifade ediyor" dedi. Ülkesi ile İran arasındaki nükleer müzakerelere değinen Obama, bunun İran ve ABD arasında farklı bir gelecek kurmak için önlerindeki en iyi fırsat olduğunu vurguladı. Obama, bazı konularda anlaşmazlıklar olmasına rağmen müzakerelerde iki ülke arasındaki ilişkileri dönüştürecek bir anlaşmaya varılabileceğini belirtti.

Anlaşmanın belki çok yakın olmadığını ancak İran ve Amerika’nın önünde bu meselenin barışçıl şekilde çözülmesi için tarihi bir fırsat olduğunu ifade eden Obama, bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Obama, İranlı liderlerin makul bir anlaşmayı kabul etmeleri durumunda ülkenin refaha erme yoluna gireceğini, anlaşmaya varılamazsa İran’ın uluslararası alanda yalnız kalacağını söyledi.

İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney’in nükleer silahların geliştirilmesine karşı yayınladığı fetvaya dikkat çeken Obama, eğer dünyayı nükleer programının sadece barışcıl amaçlar için olduğunu ikna ederse İran’ın barışçıl nükleer enerjiye erişiminin olması gerektiğini kaydetti.

Nükleer müzakereler BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ile Almanya’nın oluşturduğu "5+1" grubunun üyeleriyle İran arasında 2013 yılının ekim ayında başlamıştı.

Nihai anlaşmaya varılamaması nedeniyle 1 Temmuz 2015 tarihine kadar uzatılan müzakereler, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İranlı mevkidaşı Cevad Zarif öncülüğünde yürütülüyor.

Taraflar, 31 Mart’ta varılması planlanan çerçeve anlaşma için pazartesi gününden beri görüşmeler yapıyor.

AA