Dünya ABD bayraklarını indirenler Alman çıktı

ABD bayraklarını indirenler Alman çıktı

Paylaş
ABD bayraklarını indirenler Alman çıktı

Brooklyn Köprüsü'ndeki Amerikan bayrağının indirilerek, yerine beyaz bayrak asılması olayının arkasındaki kişilerin, birlikte çalışan 2 Alman sanatçı olduğu ortaya çıktı

Brooklyn Köprüsü’ndeki 2 Amerikan bayrağının 22 Temmuz’da indirilip, yerine beyaz bayraklar asılması olayının gizemi çözüldü. Mischa Leinkauf (37) ve Matthias Wermke (35) adlı Alman sanatçılar, olayın sorumluluğunu üstlendi. Wermke, bayrakların indirilmesinde "Amerikan karşıtı bir mesaj" olmadığını belirtirken, Leinkauf ise gösterilen tepkiye şaşırdıklarını, "Bizim Berlin geçmişimizden dolayı, bu tepki bize biraz sürpriz oldu" ifadesiyle açıkladı.

Haberin Devamı

Leinkauf, "Biz gerçekten polisi zor durumda bırakmak niyetinde değildik" dedi. Alman sanatçılar, eylemi gerçekleştirmelerinin ve 22 Temmuz tarihini seçmelerinin nedenini, köprünün projesini hazırlayan ve 22 Temmuz 1869 yılında hayatını kaybeden Almanya doğumlu mühendis John Roebling’i anmak ve "kamusal alanın güzelliğini kutlayıp, buraya dikkat çekmek" olarak açıkladı.

İşlerinin tehlikeli olduğunu ve o nedenle çok dikkatle yaptıklarını belirten Leinkauf, "Biz her zaman bir takım sonuçlara katlanıyoruz. Bu bir açık tartışma başlatmak için, işimizin bir parçası" diye konuştu. Astıkları iki beyaz bayrağı iki haftadan fazla bir sürede hazırladıklarını dile getiren sanatçılar, Amerikan bayraklarını geri verme sözü verdiler.

Haberin Devamı

Sanatçılar ayrıca Amerikan bayrağını indirirken, özellikle ABD Bayrak Kanunu’na uygun indirip katladıklarının altını çizdi. Brooklyn Köprüsü’ndeki bu eylemlerinin ilk olmadığını bildiren sanatçılar, 2007 yılında da dublör desteğiyle köprünün tellerine balonlar bağladıklarını kaydetti. ABD’nin en eski asma köprülerinden biri olan ve 1883 yılında yapımı tamamlanan "Doğu Nehri" üzerindeki Brooklyn Köprüsü, York kentinin Brooklyn ile Manhattan ilçelerini birbirine bağlıyor. Köprünün iki ayağının en tepesinde sürekli iki ABD bayrağı dalgalanıyor. Brooklyn Köprüsü’ndeki bayrakların çalınma olayı, ilk defa gerçekleşmiyor.

2004 yılında Cumhuriyetçilerin Ulusal Kongresi sırasında Amerikan bayrağı çalınırken, dönemin ABD Başkanı George W. Bush’u protesto etmek amacıyla eylemin gerçekleştirildiği belirtilmişti. 2012 yılında da köprüde asılan 2 bayrak çalınmış, şüphelilerin kim olduğu bugüne kadar belirlenememişti.