Dünya ABD'de yeni sağlık sigortası tasarısı oylaması ertelendi

ABD'de yeni sağlık sigortası tasarısı oylaması ertelendi

Paylaş
ABD'de yeni sağlık sigortası tasarısı oylaması ertelendi

ABD Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçilerin yeni sağlık sigortası tasarısı için bugün yapılması beklenen oylama, yeterli "evet" oyuna ulaşılamayacağı endişesiyle ertelendi

Eski Başkan Barack Obama'nın kamuoyunda Obamacare olarak bilinen sağlık sigortası reformunun yerine geçmesi hedeflenen AHCA oylamasının "hayır" oylarının baskın çıkacağı endişesiyle ertelenmek zorunda kalındığı bildirildi.

Bu durum, ABD Başkanı Donald Trump Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan'ın aralıksız sürdürdükleri ikna turlarının başarısız olduğu anlamına geliyor.

Ryan, basın toplantısını iki kez erteledi


Nitekim, Cumhuriyetçi Paul Ryan bizzat hazırladığı yasa tasarısı için düzenleyeceği basın toplantısını ikinci kez erteledi.

Başlangıçta, Washington yerel saatiyle 11.30'da yapılması beklenen basın toplantısı önce 15.30'a ertelenmişti. Ryan'ın ofisinden saatler 15.30'a yaklaşırken yapılan açıklamada basın toplantısının ikinci bir habere kadar ertelendiği duyuruldu.

"B planımız yok"


Bu arada, Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sean Spicer, günlük basın brifinginde, Trump yönetiminin yeni sağlık sigortasına ilişkin yasa tasarısının Temsilciler Meclisi'nden geçmemesi halinde herhangi bir B planının olmadığını söyledi.

Spicer'ın oylamanın ertelendiği haberlerinden kısa süre önce gerçekleşen brifing süresince, tasarının Kongre'den geçeceğini savunmaya devam etmesi dikkati çekti.

ABD borsaları düşüşe geçti


Yeni sağlık sigortası tasarısına yönelik oylamanın bugün yapılmayacağına yönelik haberler Amerikan piyasalarında soğuk duş etkisi yarattı.

New York borsasında endeksler, erteleme haberlerinin ardından gerçekleşen satış dalgasıyla kazançlarını silerek düşüşe geçti. Öte yandan, ABD doları, avro ve yen karşısında son zamanların en düşük seviyelerinden işlem görmeye devam ediyor.

Yatırımcıların yeni sağlık sigortası sistemine yönelik gelişmelere odaklanmasının altında, ilgili tasarının sürüncemede kalmasının Trump yönetiminin şirketler tarafından sabırsızlıkla beklenen vergi reformu ve altyapı yatırımlarını geciktirebileceği endişesi yatıyor.

Tasarının geçmesi için 216 "evet" oyu gerekiyor


Trump yönetimince büyük önem taşıyan tasarının, 237Cumhuriyetçi ve 193 Demokrat vekilin bulunduğu Temsilciler Meclisi'nden geçebilmesi için 216 "evet" oyu gerekiyor.

Demokratların topyekun karşı çıktığı tasarıya 27 ya da 28 Cumhuriyetçi vekilin de muhalefet etme ihtimalinin tasarının bu haliyle geçmesini imkansızlaştırdığı belirtiliyor.

AA

Haberin Devamı