Dünya ABD'den Kanada petrol boru hattına izin çıktı

ABD'den Kanada petrol boru hattına izin çıktı

Paylaş
ABD'den Kanada petrol boru hattına izin çıktı

ABD Başkanı Donald Trump hükümetinin Kanada’dan ABD’ye ham petrol taşıyacak Keystone XL boru hattı projesi için nihai onay verdiği bildirildi

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Dış siyaset, enerji güvenliği, çevresel, kültürel ve ekonomik etkenler göz önüne alındıktan sonra proje sahibi TransCanada şirketine boru hattının inşası için izin verildi." ifadesine yer verildi.

'YÜKSEK TEKNOLOJİ KULLANILACAK'


Açıklamanın ardından, Beyaz Saray’da basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Trump, "Keystone XL, birçok altyapı projelerimizden ilki" yorumunda bulunarak, "Bugün işleri doğru yapmaya başlıyoruz. Bu projede çok yüksek teknoloji kullanılacak." dedi.

Kanadalı enerji şirketi TransCanada Üst Yöneticisi (CEO) Russ Girling de yaptığı yazılı açıklamada Trump’a teşekkür ederek, iki ülke arasındaki ortak projelerin Kuzey Amerika enerji altyapısını güçlendirmeye devam edeceğini belirtti.

TRUMP TEKRAR BAŞVURMALARINI SAĞLADI


ABD’nin eski Başkanı Barack Obama, Keystone XL petrol boru hattı projesini yedi yıl inceledikten sonra Kasım 2015’te çevresel nedenlerden dolayı reddetmişti. Ancak, Trump, Beyaz Saray’daki ilk haftasında bir başkanlık kararnamesi (executive order) imzalayarak TransCanada şirketinin proje için tekrar başvurmasına olanak sağlamıştı.

Yaklaşık 8 milyar dolara mal olan ve bin 900 kilometre uzunluğunda planlanan Keystone XL boru hattının, Kanada’nın petrol sahalarından ABD’nin Meksika Körfezi’ndeki rafinerilere günlük ortalama 800 bin varil ham petrol pompalaması öngörülüyor. Proje, Kanada petrolünün "küresel piyasalara açılan kapısı" olarak nitelendiriliyor.

Haberin Devamı