Gündem ABD'den MİT TIR'ları açıklaması!

ABD'den MİT TIR'ları açıklaması!

Paylaş
ABD'den MİT TIR'ları açıklaması!

ABD Büyükelçiliği, MİT TIR'ları iddianamesi ile ilgili açıklama yaptı. Elçilik, açıklamasında "Savcılıktan bilgi talebi bulunulmamış, iletişime geçilmemiştir. Söz konusu iddiaları doğrular nitelikte hiçbir bilgi yoktur" denildi. Savcılıktan elçiliğe jet yanıt geldi. Savcılık,"Yazıyı 30 Haziran'da gönderdik" dedi

ABD Büyükelçiliği, MİT TIR’ları iddianamesiyle ilgili açıklamada bulundu. Büyükelçiliğin twitter hesabından yapılan açıklamada, "MİT TIR’larının durdurulması’ olayları sırasında, ABD Büyükelçiliği ve Başkonsolosluğu’nun Fethullah Gülen’e yakın kişiler tarafından telefonla arandığına dair basında çıkan haberleri takip etmekteyiz. Basında yer alan haberlerin aksine, bu hususla ilgili olarak büyükelçilik ve başkonsolosluktan herhangi bir bilgi talebinde bulunulmamış ya da savcı tarafından bu te denildi.

Açıklamada, "Büyükelçilik ve başkonsolosluk, söz konusu iddiaları doğrular nitelikte hiçbir bilgiye sahip değildir. ABD Adalet Bakanlığı ve ABD’nin diğer ilgili kurumları, geçtiğimiz yıl meydana gelen darbe girişiminin araştırılması ve faillerin adalete teslim edilmesi hususunda Türk mevkidaşlarıyla yakın iletişim halinde çalışmaya devam edecektir" ifadeleri yeraldı.


SAVCILIKTAN JET YANIT


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ABD elçiliğinin açıklamasına jet yanıt verdi. Yapılan açıklamada elçiliğe yazının 30 Haziran'da gönderildiği belirtildi.

İşte o yazı:




BAŞSAVCI FİDAN: ABD ELÇİLİĞİNE YAZI İLE SORDUK


İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin yeni iddianame kapsamında, FETÖ'nün "sivil imamı" olduğu belirtilen 2 şüphelinin olaydan sonra ABD Büyükelçiliği ve ABD İstanbul Başkonsolosluğu ile telefon irtibatları bulunduğunun tespit edildiği, bu kurumlara gönderilen yazılarla görüşme içeriklerinin ne olduğunun sorulduğunu açıklamıştı.


NE OLMUŞTU?


İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, iddianamede yer verilen "sivil imam"lardan en önemlilerinin, MİT TIR'larının durdurulduğu olay yerindeki görevlilerin imamları konumundaki öğretmen Bayram Andaç ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı uzman yardımcısı Muharrem Gözüküçük olduğu bilgisini vererek, bu "imam"ların ABD Büyükelçiliği ve ABD İstanbul Başkonsolosluğu ile telefonla irtibat kurduklarının da ortaya çıktığını dile getirmişti.

Adana'nın Ceyhan ilçesinde 19 Ocak 2014'te MİT tırlarının durdurulmaya çalışıldığını ve karşı çıkan görevliler sayesinde bu eylemin başarısızlığa uğratıldığını söyleyen Fidan, şu açıklamayı yapmıştı:

"Akabinde, FETÖ yöneticisi Bayram Andaç, 20 Ocak 2014'te saat 11.02'de ABD Büyükelçiliği ile irtibata geçiyor ve 48 saniyelik bir görüşme gerçekleştiriyor. Saat 15.21'de ABD Büyükelçiliği ile 46 saniye, saat 15.22'de ABD İstanbul Başkonsolosluğu ile 36 saniye görüşme yapıyor. 24 Ocak 2014'te saat 09.04'de ABD Büyükelçiliği ile tekrar 102 saniye görüşüyor ve 21 Şubat 2014'te de saat 16.21'de ABD Büyükelçiliği ile 101 saniye görüşmesi tespit ediliyor.

FETÖ'den tutuklu olan dönemin Ankara Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Albay Erdal Turna'nın imamı olan, MİT personelinin telefonlarını dinleyen ve TIR'ların durdurulmasıyla ilgili faaliyeti Ankara'da başlatan şüpheli Muharrem Gözüküçük de ilk olarak 6 Mart 2014'te ABD Büyükelçiliği ile saat 11.51'de 33 saniye, saat 14.48'de de 155 saniyelik görüşme gerçekleştiriyor."