Gündem ABD’den vize krizine ilişkin açıklama

ABD’den vize krizine ilişkin açıklama

Paylaş
ABD’den vize krizine ilişkin açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Türkiye ile yapılan vize görüşmelerinin verimli geçtiğini belirterek, “Önemli ilerlemeler kaydettik” dedi

Türkiye ile ABD arasında yaşanan vize krizine ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığından yeni açıklamalar geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, “Türkiye ile vize görüşmeleri verimli geçti. Önemli ilerlemeler kaydettik” dedi.

Krizin kısa sürede bitmesi yönündeki beklentilerini ifade eden Nauert, Türkiye’de gözaltına alınan gazeteci, akademisyen ve sivil toplum örgütü üyelerine ilişkin endişeli olduklarını ileri sürdü.

(İHA)

NE OLMUŞTU?


ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz’un, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 17-25 Aralık 2013’teki kumpasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, haklarında dava açılan eski polis müdürleri ve firari eski savcı Zekeriya Öz ile irtibatı tespit edilmişti. Topuz, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "casusluk" ve "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından tutuklanmıştı.

Bunun üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı tutuklamaya tepki göstermişti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı da Metin Topuz’la ilgili olarak, "25 Eylül 2017 tarihinde terörle bağlantılı suçlardan gözaltına alınan ve bilahare tutuklanan söz konusu kişi ABD Konsolosluğunun resmi listesinde kayıtlı personeli olmadığı gibi, herhangi bir diplomatik veya konsüler bağışıklık sahibi de değildir." açıklamasını yapmıştı. ABD’nin, Türkiye’deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetlerini askıya aldığını duyurması üzerine Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği de "ABD’deki tüm misyonlarımızdaki ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemleri askıya alınmıştır." açıklamasında bulunmuştu.


'Vize konusunda temaslar sürdürülecek'