Gündem ABD Dışişleri Bakanı Tillerson Başbakan Yıldırım ile görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson Başbakan Yıldırım ile görüştü

Paylaş
ABD Dışişleri Bakanı Tillerson Başbakan Yıldırım ile görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, resmi temaslar için Türkiye'ye geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gece yarısı geldi.



Başbakanlık Resmi Konutu'nda basına kapalı gerçekleşen kabul, yaklaşık 40 dakika sürdü.

GÜNDEMDE DEAŞ VE FETÖ VARDI


Kabulde, DEAŞ terör örgütünün Irak ve Suriye’den temizlenmesi için yürütülen çabalar ele alındı.

FETÖ’yle mücadele ve elebaşı Gülen’in iadesine ilişkin atılması beklenen adımların gündeme geldiği görüşmede iki müttefik ülke arasındaki yoğun ikili temasların sürdürülmesi üzerinde mutabık kalındı.

Kabulde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın, Başbakanlık Dış Politika Başdanışmanı Kerim Uras da yer aldı.



TRUMP YÖNETİMİNDEN TÜRKİYE'YE İLK ÜST DÜZEY ZİYARET


Tillerson'ın ziyareti ABD'de Trump yönetiminden Türkiye'ye yapılan ilk düzey ziyaret. Uzmanlar, Tillerson'ın ziyaretinin odak noktasını Rakka'nın DEAŞ'ın elinden geri alınması için yapılacak operasyon ve bunda Türkiye'nin alacağı rol ile ilgili tartışmaların oluşturacağına dikkat çekmişti.

O İSİM DE UÇAKTAYDI



Barack Obama döneminde DEAŞ’la Mücadele Özel Temsilcisi olan ve Trump yönetiminde de geçici olarak bu görevini devam ettiren Brett McGurk da Tillerson ile birlikte Ankara’ya geldi. McGurk Türkiye’nin tepki gösterdiği bir isim.



Bunun nedeni ise McGurk’ün Türkiye’nin terör örgütü olarak gördüğü PYD’nin Kobani’deki kamplarını ziyaret etmesi ve ziyaretlerden birisi sırasında PYD’li teröristlerden plaket alması.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, McGurk’un PYD’yi ziyaret etmesine sert tepki göstermiş ve o dönemki Obama yönetimine “Terör örgütleri ile NATO müttefiki arasında bir tercih yapması” çağrısında bulunmuştu.


ERDOĞAN'LA TILLERSON GÖRÜŞTÜ


Başbakan Binali Yıldırım'ın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'u kabul etti.

Tillerson, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştükten sonra ortak basın toplantısı düzenlenecek.