Oral Çalışlar ABD görüşmesi ışığında CHP ve Kürtler
HABERİ PAYLAŞ

ABD görüşmesi ışığında CHP ve Kürtler

Haberin Devamı

CHP milletvekili ve başkan adaylarından Muharrem İnce, Ahmet Hakan'la CNNTÜRK'teki Tarafsız Bölge programında, beklemediğimiz ilgi çekici bir noktaya değindi. Hakan'ın "Ne yapmak istiyorsunuz?" sorusuna cevap veren İnce, "Kürtlerle barışabiliriz"i birkaç kez vurgulama ihtiyacını hissetti.

"Kürtlerle barış” fikrinin, CHP'nin önde gelen bir ismi tarafından söylenmesi, günümüz konjonktüründe, pozitif bir gösterge. CHP yönetiminin de bu konuda, geçmişten farklı olarak daha olumlu bir yaklaşım içinde olduğu söylenebilir.

Çözüm için

Bu yazıyı yazdığım sırada devam eden Erdoğan-Trump görüşmesindeki “kilit” meselelerden birisini Kürt meselesi oluşturuyor.

Birkaç yıl geriye gidelim...

Çözüm sürecinin kırılmaya uğramasının nedenlerinden biri, AK Parti'nin oy kaybına uğradığı algısıydı. Çözüm, bazı riskleri göze almayı gerektiriyordu. Toplumdaki milliyetçi birikim, siyasilerin işini zorlaştırıyordu. Tabii, CHP’nin yaklaşımı da yapıcı değildi. Parti yönetimi, atılan adımlara, eleştirel-milliyetçi bir yerden tepki gösterdi. “Akil İnsanlar” heyeti, Anadolu'yu çözüme ikna amacıyla dolaşırken, en sert tepki gösteren kitlelerden biri, CHP kitlesiydi.

CHP’nin önemi

CHP, bu meselede ortaya çıkan yeni durumda, geçmişten farklı olarak çözümün etkili aktörlerinden birisi olabilir. En azından çözümün önüne çıkmayarak olumlu bir rol oynayabilir. Böyle bir yaklaşım ise. her şeyi değiştirecek bir etki yapabilir.

Otoriterleşme ve demokrasi

Kürt meselesinin çözümü yönünde atılacak her adım, Türkiye'nin özgürlük ve demokrasi perspektifinin değişimi anlamına gelir. Son dört yıldır, bir otoriterleşme rüzgarının baskısı altındayız. Bu rüzgarın arka planında, Kürt meselesindeki kırılmanın önemini hissediyoruz. Son yıllarda, bu alandaki çözüm umudunun zayıfladığı oranda, Türkiye'nin demokratikleşme ufkunun daraldığını gördük. Son dönemde, AK Parti'nin bu konuda yeni adımlar atmasının koşulları oluşuyor. Sonuçta, Suriye'deki sıkışmadan çıkış yolu, buradan geçiyor. Muharrem İnce tarafından da 15 Mayıs’ta televizyonda dile getirilen "Kürtlerle barışalım" yaklaşımı; siyasetin, bölgenin kaderini değiştirebilir.

Yıllar önce “çözüm süreci” başladığında yazdığım bir yazıda,"herkes değişecek" demiştim. O günden bugüne ülkede birçok değişim oldu, ama asıl arzulanan değişim gerçekleşmedi. Bazı kazanımlarımızı da kaybettik.

Şimdi ülkenin önünde yeni bir şans, yeni bir sayfa var. CHP bu kez daha farklı bir rol oynayabilir. Oynamalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder