Dünya ABD ile Rusya arasında tarihi anlaşma

ABD ile Rusya arasında tarihi anlaşma

Paylaş
ABD ile Rusya arasında tarihi anlaşma

İki süper güç, nükleer silahların yüzde 30 azaltılmasını öngören anlaşmayı Prag'da imzaladı

ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da düzenlenen bir törenle nükleer silahların yüzde 30 azaltılmasını öngören anlaşmaya imza attı.

İmza töreninin ardından bir konuşma yapan Obama, Çek Cumhuriyeti'ne ev sahipliğinden dolayı teşekkür etti ve "Anlaşmanın hayata geçmesinde Sayın Medvedev'in çok büyük katkısı var" dedi.

Obama, Medvedev ile füze kalkanı konusundaki müzakereleri genişletmeyi ve bu alanda işbirliği için diyalog içinde olmayı kararlaştırdıklarını da belirtti. Obama, ABD'nin Doğu Avrupa'da kurmayı planladığı füze kalkanı sisteminin amacının Rusya ile "stratejik dengeleri" değiştirmek olmadığını vurguladı.

SENATO'DA ONAYLANMASI GEREKİYOR

ABD Başkanı ayrıca, anlaşmanın Amerikan Senatosu'nda bu yıl onaylanmasını ümit ettiğini açıklarken, Ortadoğu'dan Asya'ya kadar silahlanmayı önlemeye çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Medvedev de antibalistik füze kapasiteleri artmadığı sürece yeni anlaşmanın uygulanabilir olacağını belirtti.

Prag'da imzalanan anlaşmanın tatminkar olduğunu ifade eden Medvedev, "Elde ettiğimiz sonuç iyi" dedi. Medvedev, ABD'nin füze kalkanı planıyla ilgili olarak da "uzlaşmaya varacakları konusunda iyimser olduğunu" belirtti.

Tarihi imzaların atıldığı Prag'da olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Başkentte 5 bin kadar polis yarına kadar görev yaptı.

ANLAŞMA NE GETİRİYOR?



Moskova ve Washington, anlaşmanın yürürlüğe girmesini takiben nükleer silahlarında indirime gidecek. İlk START anlaşması 1991'de imzalanmış ve süresi 2009 sonunda dolmuştu.

ABD ile Rusya'nın geçtiğimiz ay üzerinde anlaşmaya vardığı yeni START anlaşmasına göre her iki ülke de 1,550 nükleer başlığı imha edecek. Yapılan anlaşmaya göre nükleer başlıkların yüzde 30 dolayında azaltılması hedefleniyor. Varılan mutabakata göre, anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından gelen 7 yıl içinde bu hedefe ulaşılacak. Rusya ile ABD, START anlaşması konusunda anlaştığında ABD Başkanı Obama, tartışmalı silahların kontrol altına alınmasıyla ilgili son yılların en iyi anlaşmasının yapıldığını belirtmişti.

(Hürriyet)

2

Haberin Devamı