Candaş Tolga Işık "ABD, İran'daki olayların Türkiye'ye kaymasını istiyor"
HABERİ PAYLAŞ

"ABD, İran'daki olayların Türkiye'ye kaymasını istiyor"

Haberin Devamı

İran’da sokak hareketi devam ederken Türkiye’den olaylara dair çok dikkat çekici bir uyarı geldi.

Doğu Perinçek, İran sokaklarındaki rejim karşıtı bazı grupların bozkurt işareti yaptığını, bunun Türkiye-İran ilişkileri açısından önemli bir tehlike arz ettiğini ve bizzat Bahçeli tarafından derhal engellenmesi gerektiğini söyledi.

Doğu Bey’i yıllardır yakından tanır, takip ederim. Hemen aradım ve ne demek istediğini sordum.

İran’da bizim partimizin temsilcileri bulunuyor. Gelişmeleri onlar aracılığıyla çok yakından takip ediyoruz. Bize ilettikleri raporlara göre rejime karşı ayaklananlardan ‘Güney Azerbaycan Hareket Partisi’ bozkurt işareti yapıp, ay yıldızlı bereler takıyor. Oradaki Azerileri herkes ‘Türkler’ diye bilir. Ve şimdi öyle bir izlenim var ki bu grubu Türkiye destekliyor. Türkiye ve İran’ın bu denli yakınlaştığı bir dönemde böyle bir resmin oluşması bize çok zarar verir. Buna mani olmamız şart. Bahçeli çıkıp bu grubu açık bir dille kınamalıdır. Bu olaylara destek vermediğini açıklamalıdır. Hatta bunu Türk devleti de yapmalı.”

Doğu Perinçek’le konuştuktan 10 dakika sonra değerli eşi Şule Hanım İran sokaklarındaki göstericilerin kullandıkları o ay yıldızlı bereli görselleri gönderdi.

Durum tam da anlatıldığı gibi...

Perinçek ve partisi İran’daki olayları son derece yakından takip ediyor

Olayların sosyal ve ekonomik bir karşılığı olmakla birlikte ciddi anlamda Amerika ve İsrail tarafından başlatılan, kışkırtılan bir ayaklanma bu. Duyduğumuz o ki İran’da rejim cuma gününe kadar şiddetin ve olayların bitirilmesi için çağrıda bulunacak, sabredecek. Ama cumadan sonra hâlâ devam ederse çok sert tedbirler alacaklar. İran’da iki büyük grup var: Biri Hamaney’in başında olduğu ABD karşıtı muhafazakarlar, diğeri ise reformcular. Bu iki grup arasında her zaman çekişme vardır. Bu çok bilinmez ama Hamaney Türk’tür. Türkiye’ye karşı da her zaman dostane yaklaşımları olmuştur. Şunu bilmek lazım: İran’da esas hükümet muhafazakarlardır. Türkiye’nin bu dönem yapması gereken de muhafazakarların yanında pozisyon almaktır.”

Doğu Bey’in İran’daki olayların Türkiye’deki yansımasına dair enteresan bir tespiti de var:

Amerika, İran rejimini deviremez. Bu mümkün değil. Ama son dönemde oluşan Türkiye-Rusya-İran bloğunda zaaf yaratabilir. Şu an yaptığı tam olarak budur. İran’da başlayan hareketin bir sonraki adımda Türkiye’ye bulaşmasını istiyorlar. O yüzden oradaki Türkleri uyarmamız çok önemli.”

Perinçek son derece önemli tespitler ve uyarılar yapıyor. Devlet Bahçeli’yi de dün aradım. Henüz konuşamadık, gazetenin baskısına yetişirse o sohbeti de yazacağım. Ama Bahçeli’nin Perinçek’in uyarısına yanıtı ve olaylara dair değerlendirmesi de çok önemli.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder