Dünya ABD, Kore sularında tatbikat yapacak

ABD, Kore sularında tatbikat yapacak

Paylaş
ABD, Kore sularında tatbikat yapacak

Kuzey Kore'nin, Güney Kore adasını vurması, dünyanın iki süper devleti ABD ile Çin'i karşı karşıya getirmenin eşiğinde

Kore yarımadasında dün Güney ve Kuzey Kore arasında karşılıklı ateş açılmasıyla patlak veren gerginliğin ardından ABD’nin nükleer uçak gemisi USS George Washington, Tokyo’nun güneyindeki bir donanma üssünden Kore sularına doğru hareket etti.

Seul’deki Amerikalı yetkililerin açıklamalarına göre, 75 savaş uçağı ve 6 bini aşkın askerden oluşan mürettebatı bulunan uçak gemisi, Güney Kore ile pazar günü başlayacak tatbikata katılmak üzere Tokyo’nun güneyindeki bir donanma üssünden bu sabah ayrıldı.

TATBİKAT SICAK BÖLGEDE YAPILACAK

ABD Başkanı Barack Obama ve Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-Bak’ın, ortak askeri tatbikat kararı aldıkları bildirildi.

Haberin Devamı

Beyaz Saray’dan yayımlanan yazılı açıklamaya göre, Kuzey Kore’nin, Güney Kore’nin Yeonpyeong adasına topçu ateşi açması sonucu, ABD ve Güney Kore yakın bir tarihte ortak askeri tatbikat yapma kararı aldı.

Açıklamada, iki ülkenin Devlet Başkanının bu kararı, "iki ülkenin arasındaki yakın güvenlik işbirliğini devam ettirme azimliğini", "iki ülkenin müttefikliğinin sağlamlığını vurgulama isteği" ve "iki ülkenin bölgedeki barış ve güvenliği korumada kararlı olduklarını gösterme" çerçevesinde aldığı belirtildi.

Öte yandan, Güney Kore haber ajansı Yonhap, Güney Kore-ABD ortak askeri tatbikatın 28 Kasım Pazar günü başlayacağını ve saldırının geliştiği bölgede yapılacağını duyurdu.

JAPONYA’DAN ÇİN’E: "KUZEY KORE’Yİ TUT"

Japonya Başbakanı Naoto Kan, Çin’i Kuzey Kore üzerinde etkili olmaya çağırdı. Naoto Kan, "Kuzey Kore üzerinde nüfuzu bulunan Çin’i, Kuzey Kore’yi başka saldırıda bulunmaktan alıkoyacak olan uluslararası seviyede sarfedilen çabalara katkıda bulunmaya çağırıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Kuzey Kore’nin, Güney Kore’nin Yeonpyeong adasına topçu ateşi açmasının ardından, Güney Kore ordusunun adaya yeni topçu bataryaları konuşlandıracağı bildirildi.

Güney Kore Savunma Bakanı Kim Tae-Young yaptığı açıklamada, "Adada bulundurduğumuz K9 bataryalarına başkalarını da ekleyeceğiz ve 105 milimetrelik obüs bataraylarının yerine daha uzun menzili obüs batarayaları konuşlandıracağız" dedi.