Dünya ABD-Küba arasında tarihî görüşme

ABD-Küba arasında tarihî görüşme

Paylaş
ABD-Küba arasında tarihî görüşme

ABD Başkanı Obama ve Küba lideri Raul Castro'nun dünkü buluşmasıyla, 50 yıl sonra ilk kez bir ABD Başkanı ile Küba Devlet Başkanı yüz yüze görüşmüş oldu

Yarım yüzyıl sonra ilk kez bir ABD Başkanı ile Küba Devlet Başkanı yüz yüze görüşme yaptı... ABD Başkanı Barack Obama ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro, Panama’daki Amerika Zirvesi’nde bir araya geldi.

Zirvenin yapıldığı kongre merkezindeki küçük bir odaya geçen Obama ve Castro, Oval Ofis’teki görüşme dizaynına uygun olarak yan yana koltuklara oturdu. Burada gazetecilere kısa açıklama yapan Obama, bunun "tarihi bir görüşme" olduğunu söyledi.



Obama, "ABD ile Küba arasındaki karışık bir geçmiş var. Ancak 50 yıldır işleyemeyen bir politikadan sonra artık bizim için yeni bir şeyi deneme vakti. Şimdi geleceğe yönelik bir yolda ilerleyebilecek durumdayız" ifadesini kullandı.

ABD’nin Küba politikasında değişikliğe gitmesine birçok Amerikalı ve Kübalının olumlu baktığını belirten Obama, "Tabi ki ABD ile Küba arasında önemli ve derin fikir ayrılıkları olacak" diyerek, ABD’nin Küba’daki insan hakları ve demokrasi ihlallerine sesini yükseltmeye, Küba’nın da ABD politikalarına yönelik kaygılarını ifade etmeye devam edeceğini kaydetti.



Obama, "Saygı çerçevesini korumak kaydıyla birbirimize katılmayabiliriz. Bizim için zaman içerisinde sayfaları çevirmek ve iki ülke arasında yeni ilişki geliştirmek mümkün" diye konuştu.

Obama’nın söylediklerine tamamen katıldığını belirten Castro, "Diğerlerinin fikirlerine saygı göstererek farklılıklarımız olabilir. Her şeyi tartışmaya hazırız ama çok sabırlı olmalıyız. Bugün birbirimize katılmadığımız bir konuda yarın anlaşabiliriz" dedi.



Castro, ABD Kongresi üyeleri ile Küba heyetini işaret ederek, "Liderlerini dinlemeleri daha iyi" ifadesini kullanırken, Obama’nın gülümsediği görüldü.
Obama ve Castro, açıklamalarının ardından ayağa kalkarak el sıkıştı.

Görüşmede öncelikli konunun Washington ve Havana’da iki ülkenin büyükelçiliklerinin açılması olduğu ifade edildi.

Haberin Devamı