Gündem ABD'nin yasak kararı sonrası Çavuşoğlu'ndan açıklama geldi

ABD'nin yasak kararı sonrası Çavuşoğlu'ndan açıklama geldi

Paylaş
ABD'nin yasak kararı sonrası Çavuşoğlu'ndan açıklama geldi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin, 8 ülkeden doğrudan uçuşlarda cep telefonundan büyük elektronik cihazları yolcuların yanlarına almalarını yasaklayan kararına ilişkin konuştu. ABD'nin başkenti Washington'da konuşan Çavuşoğlu, "Bir endişe varsa güvenlikle ilgili birimlerimiz bir araya gelip tedbirleri almamız lazım. Yasaklamalarla bu iş olmaz. Bir DEAŞ teröristi herhangi bir yerden binebilir. Önemli olan, onların bindiği yerlerde gerekli tedbirleri alabilmektir." dedi

akan Çavuşoğlu, Ulusal Basın Kulübü'nde Turkish Heritage Organization (THO) tarafından düzenelen panelin çıkışında basın mensuplarının "elektronik cihaz kısıtlaması" ile ilgili sorularını yanıtladı.

Konunun henüz çok yeni olduğunu ve gerekli taraflarla görüşmeleri yaptıklarını dile getiren Çavuşoğlu, doğru tedbirlerin alınması için ortak çalışılmasının önemine işaret etti.

"BİR DEAŞ TERÖRİSTİ HERHANGİ BİR YERDEN BİNEBİLİR"


Kısıtlama kararıyla ilgili olarak hem ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral H.R. McMaster ile yüz yüze, hem de telefonda ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile görüştüklerini söyleyen Çavuşoğlu, "Bir endişe varsa güvenlikle ilgili birimlerimiz bir araya gelip tedbirleri almamız lazım. Yasaklamalarla bu iş olmaz. Bir DEAŞ teröristi herhangi bir yerden binebilir. Önemli olan, onların bindiği yerlerde gerekli tedbirleri alabilmektir." şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, özellikle yabancı DEAŞ savaşçıları içinde çok sayıda Avrupa vatandaşı olduğuna dikkat çekerek bu tedbirin kalıcı bir tedbir olamayacağına işaret etti.

Bakan Çavuşoğlu şunları kaydetti:


"Bunlar kalıcı tedbirler değildir. Kendileri de 'İlave tedbirler konusunda çalışıyoruz ama şu anda acil olduğu için bunu almamız gerekiyordu' dediler. ABD'nin veya herhangi bir müttefikimizin endişesi bizim de endişemizdir. Varsa bir sorun bunu beraber çözmek en doğrusudur. Bu konudaki görüşlerimizi paylaştık. Geçici tedbirler değil kalıcı ve en etkili tedbirleri beraber almamız lazım. Normal yolcuları cezalandırmak yerine tehdit oluşturabilecek kişilere karşı alacağımız tedbirler daha sağlıklı olacaktır."

ABD, 8 ülkeden doğrudan uçuşlarda boyutu cep telefonundan büyük elektronik cihazları yolcuların yanlarına almalarını yasaklayan bir karar almış, hemen ardından İngiltere hükümeti de Türkiye dahil 6 ülkeden Birleşik Krallık'a doğrudan yapılan uçuşlarda, yolcuların bazı elektronik cihazları kabine almasının yasaklandığını duyurmuştu.

GÜLEN VE PYD KONUŞULDU


ABD’de bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions ile görüşmesinde FETÖ elebaşı Gülen’in geçici olarak tutuklanması ve Türkiye’ye iadesi talebini vurguladı.

ABD Başkanı Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster’la Beyaz Saray’da görüşen Çavuşoğlu, ikili ve bölgesel konuları değerlendirdi.

Breitbart Haber Ajansı’na mülakat da veren Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin dış politikası ve gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Çavuşoğlu ayrıca Rus basınının sorularını da yanıtladı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, burada yaptığı açıklamada Fethullah Gülen’in iadesi ve ABD’nin PYD’ye desteği konularının, Türk-Amerikan ilişkilerini gölgeleyen ve çözülmesi gereken iki konu olduğunu söyledi.