Dünya ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo oldu

ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo oldu

Paylaş
ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo oldu

ABD Başkanı Donald Trump'ın eski ABD Dışileri Bakanı Rex Tillerson'un yerine aday gösterdiği eski Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Direktörü Mike Pompeo, Senato'daki oylamanın ardından ABD'nin 70. Dışişleri Bakanı oldu. Pompeo, Senato'da 57'ye 42 oyla onaylandı

Pompeo'nun oylamanın ardından yapılacak yemin töreni sonrası görevi devralması bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Tillerson döneminde daha "pasif" bir rol oynadığı eleştirilerine karşı, Pompeo'nun Dışişleri Bakanlığı'na yeni bir soluk katması bekleniyor.

Temsilciler Meclisi'nde üç dönem Cumhuriyetçi Partiden Kansas vekili olarak görev yapan Pompeo, aynı zamanda Kongre'de İstihbarat Komitesi üyeliği yapmıştı.

MÜKEMMEL İŞLER YAPACAK


Ocak 2017'de Trump tarafından CIA'nın başına getirilen Pompeo, son atamayla Başkan Donald Trump tarafından Dışişleri Bakanı yapıldı.


Mike Pompeo’nun, ABD Dışişleri Bakanlığı’na getirilmesinin Senato tarafından onaylanmasının hemen ardından, Beyaz Saray, Pompeo’nun geçtiğimiz günlerde Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile yaptığı görüşmenin fotoğraflarını yayınladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Twitter üzerinden görüşmeye ilişkin fotoğrafı paylaşarak "Pompeo’nun onaylanması güzel haber. Kendisi, Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılması yolunda, ABD Başkanı’na yardımcı olmak için mükemmel işler yapacak" dedi.



NE OLMUŞTU?

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Dışişleri Bakanı olarak aday gösterdiği Mike Pompeo'ya ilk onayı kılpayı vermişti.

Toplamda komisyonun 11 Cumhuriyetçi üyesi Pompeo'yu desteklerken, 9 Demokrat üye ret oyu kullanmıştı.

MIKE POMPEO KİMDİR?


Eski bir asker olan Pompeo, ABD Kara Kuvvetleri'ne subay yetiştiren West Point'teki Askeri Akademi'den 1986 yılında sınıf birincisi olarak mezun oldu. Harvard Üniversitesi'nde hukuk fakültesinden mezun oldu. Soğuk Savaş döneminde orduda görev yaptı. Pompeo, Berlin Duvarı yıkılmadan önce Demir Perde'nin devriyesinden sorumlu birlikte görev yaptı. Pompeo, 2010 yılında Kansas eyaletinden Temsilciler Meclisi'ne girmişti. Son olarak CIA Başkanı olan Mike Pompeo, ABD Başkanı Donald Trump'ın kararıyla Rex Tillerson'un yerine Dışişleri Bakanı olarak göreve getirildi.


ABD'nin CIA Direktörü Mike Pompeo'ya Türkiye sorusu


Son dakika! ABD'de Dışişleri Bakanlığı'na Tillerson'ın yerine CIA Başkanı Mike Pompeo getirildi

Haberin Devamı