Dünya 'ABD'nin yerini Türkiye alır' diyen ünlü stratejist öldü

'ABD'nin yerini Türkiye alır' diyen ünlü stratejist öldü

Paylaş
'ABD'nin yerini Türkiye alır' diyen ünlü stratejist öldü

Türkiye ile de yakından ilgilenen Polonya kökenli ABD'li siyaset bilimci, devlet adamı ve stratejist Zbigniew Kazimierz Brzezinski, 89 yaşında hayatını kaybetti

Brzezinski, 1970'lerde girdiği ABD devlet kademelerinde, bir önceki başkan Barack Obama tarafından "En önemli 10 Amerikalı düşünürden biri" ilan edildikten sonra yeniden ön plana çıkan bir isim olmuştu.

ANKARA'NIN ÖNEMİNİ VURGULAMIŞTI


2012'de verdiği röportajda "Türkiye ABD'nin kaybettiği rolü alabilir" diyen Brzezinski, Obama Yönetimi için hazırlanan raporlarda da Ankara'nın stratejik önemini sık sık vurgulayan bir isimdi.

SOYKIRIM TASARISINI DESTEKLEMEMİŞTİ


ABD'nin önemli düşünce kuruluşlarından Stratejik ve Uluslararası Etütler Merkezinin (CSIS) 2009'da Obama için hazırladığı bir raporda, 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımlamaması ve Kongre'de bekleyen "soykırım" tasarısını desteklememesini tavsiye etmişti.

Raporun sunumunu yapan Brzezinski, “Türkiye'nin, ABD'nin gerçek bir müttefiki olduğunu; jeostratejik önem taşıdığını; AB'ye girmek istediğini; Müslüman bir demokrasi olduğunu; Orta Doğu için istikrar niteliği taşıdığını; İsrail'in ortağı olduğunu; enerji yolları için alternatif oluşturduğunu ve Orta Asya ülkeleri için örnek teşkil ettiğini" vurgulamıştı.

Brzesinski 2012'de Hürriyet'ten Cansu Çamlıbel'e verdiği röportajda ise "İran eğer Türkiye gibi olsa bölgenin iyiye doğru dönüşmesi sürpriz olmaz" demişti.

ÖLÜMÜ TWITTER ÜZERİNDEN DUYURULDU


Zbigniew Kazimierz Brzezinski'nin kızı Mika Brzezinski, babasının ölüm haberini Twitter hesabı üzerinden duyurdu.

1928 Varşova doğumlu olan Brzezinski, bir dönem Almanya ve Kanada'da yaşadı. Brzezinski, üniversiteyi bitirdikten sonra yüksek lisans tezini Sovyetler Birliği'ndeki uluslar üzerine hazırladı ve ardından doktorasını da ABD'de, Sovyetler Birliği'yle ilgili bir konuda Harvard Üniversitesinde yaptı.

Brzezinski, 1958 yılında ABD vatandaşı oldu, 1959'da New York'a taşınarak Columbia Üniversitesinde ders vermeye başladı. Brzezinski, 1960'taki ABD başkanlık seçimlerinde John F. Kennedy'nin kampanya danışmanlığını yürüttü.

1975'te Carter'ın dış politika danışmanı olan Brzezinski, 1977-1981 yılları arasında Carter'ın Ulusal Güvenlik Danışmanlığını yaptı, 1981 yılında da Başkan Carter tarafından kendisine Başkanlık Özgürlük Madalyası takdim edildi.

Haberin Devamı