Dünya ABD-Rusya'nın Snowden pazarlığı

ABD-Rusya'nın Snowden pazarlığı

Paylaş
ABD-Rusya'nın Snowden pazarlığı

BD Başkanı Barack Obama, Der Spiegel dergisinin AB kurumlarının da dinlendiği iddialarının hala araştırıldığını ve müttefiklerinin konuya ilişkin tüm bilgi taleplerinin karşılanacağını söyledi. Rusya Devlet Başkanı Putin de Snowden'in müttefikleri ABD'ye zarar vermemek kaydıyla Rusya'da kalabileceğini açıkladı

Obama, yaptığı açıklamada, Rusya ile ABD arasında eski istihbarat yetkilisi Edward Snowden'ın iadesine ilişkin yüksek düzeyli görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Barack Obama, ülkelerin istihbarat servislerinin diğer ulusların ne düşündüğünü anlama çabası nedeniyle mevcut olduğunu da sözlerine ekledi. Spiegel dergisi, ABD'deki Ulusal Güvenlik Ajansı'yla ilgili bilgileri dışarı sızdırdığı gerekçesiyle” ihanetle” suçlanan eski istihbarat yetikilisi Edward Snowden'i kaynak göstererek, ABD'nin, Brüksel ve Washigton'daki AB kurumlarını yasa dışı bir şekilde dinlediğini iddia etmişti.

'RUSYA'DA KALABİLİR AMA...'

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Moskova Şeremetyova havalimanında transit bölgede bir haftayı aşkın süredir bekleyen CIA eski çalışanı Edward Snowden’in müttefikleri ABD’ye zarar vermemek kaydıyla Rusya’da kalabileceğini açıkladı. Putin, “Snowden kendisini insan hakları savunucusu olarak hissediyor ve bu tür çalışmaları sonlandırmak istemiyorsa, o zaman kendisine kalacak bir ülke seçmesi ve oraya gitmesi gerekiyor. Maalesef ben bunun ne zaman olacağını bilmiyorum.” ifadelerini kullandı.

Snowden’in kendisini eski bir istihbarat elemanı olarak görmediğini ve insan hakları savunucusu olarak hissettiğini söyleyen Putin, “Bizim insan hakları örgütlerimiz Snowden’in ölüm cezasının olduğu bir ülkeye gönderilmesine karşı. Ancak bunlar farklı konular.

Bunu, profesyonellere bırakalım.” değerlendirmesinde bulundu. Rus istihbarat teşkilatlarının Snowden’le ilgili çalışması olmadığını vurgulayan Putin, “Bir kez daha tekrarlamak istiyorum. O bizim ajanımız değil ve onunla işbirliği yapmıyoruz. O bu açıdan özgür? Biz yurt dışındaki tutuklu ajanlarımızı sadece mahkeme kararı ile tutuklananlarla değiştirebiliriz.” hatırlatmasında bulundu.

Haberin Devamı