Dünya 'ABD ve Japon uçakları takibimizde'

'ABD ve Japon uçakları takibimizde'

Paylaş
'ABD ve Japon uçakları takibimizde'

Doğu Çin Denizi'nde ilan ettiği yeni hava tanımlama sahasının ABD ve Japon savaş uçakları tarafından ihlal edilmesine tepki gösteren Çin, söz konusu ülkelerin bölgedeki savaş uçaklarını izlediklerini ve takip ettiklerini duyurdu

Çin haber ajansı Xinhua'da yer alan haberde, ABD'nin 2 keşif uçağı ile Japonya'nın 10 F-15 savaş uçağının Çin savaş uçakları tarafından takip edildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Japonya'nın da hak iddia ettiği Doğu Çin Denizi'ndeki iki adayı, yeni hava tanımlama sahasına dahil eden Pekin, bölgeye envanterinde bulunan Su-30 ve J-10 savaş uçaklarını sevk etmişti.

Japonya ve Güney Kore'nin savaş uçaklarının dün bölgede uçması üzerine, Çin de Doğu Çin Denizi'nde tartışmalı adaların bulunduğu bölgeye savaş uçakları göndermişti.

Çin Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Çin, hava savunma sahamızda diğer ülkelerin uçaklarına dair kapsamlı tanımlama, denetim ve kontrolünü sürdürüyor" denilmişti.

Çin Hava Kuvvetleri sözcüsü Şın Cinkı, savaş uçaklarıyla hava tanımlama sahasında olağan devriye uçuşları yaptıklarını ve bölgede uçuş faaliyeti gösteren hedefleri gözetleme görevini yürüttüklerini söylemişti.

Haberin Devamı

Doğu Çin Denizi'nde Çin'in "Diaoyü", Japonya'nın ise "Senkaku" olarak isimlendirdiği adalar, uzun süredir Pekin ile Tokyo arasında gerilim yaratıyordu.

Çin'in geçtiğimiz hafta sonu iki adanın bulunduğu bölgeyi "Hava Savunma Tanıtma Bölgesi" ilan etmesi sonrasında, ABD'ye ait 2 B-52 bombardıman uçağı, Pekin'den izin almadan bölgede bir saat uçmuştu.