Ekonomi ABD'de borsa şaşkınlığı!

ABD'de borsa şaşkınlığı!

Paylaş
ABD'de borsa şaşkınlığı!

ABD'de borsa şaşkınlığı!

ABD Başkanı Barack Obama, Wall Street’teki türbulans konusunda brifing aldı.

Haberin Devamı

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner ve Ulusal Ekonomi Konseyi başkanı Lawrence Summers ile borsa danışmanları Obama’ya borsadaki ani değer kaybı konusunda bilgi verdiler.

Obama, New York Menkul Kıymetler Borsası’nda hisselerin kısa sürede yüksek oranda değer kaybetmesi ve bir ara endeksin 1000 puan kadar (hisse
senetlerinde yaklaşık yüzde 9 değer kaybı) düşmesine neden olan türbulans konusunda detaylı bilgi aldı.

Öte yandan, ABD Sermaye Piyasası Kurulu, ABD endekslerinde yaşanan sert düşüşleri hatalı bir işlemin tetiklemiş olabileceğine yönelik iddialar üzerine soruşturma başlattı.

Wall Street tarihinin en sert seans içi düşüşlerinden birinin yaşandığı olay, yüksek hızlı elektronik otomatik borsa işlemlerinin denetlenmesi konusuna
da gündeme getirdi.

Haberin Devamı

Hisse senedi piyasalarının yüzde 50’den fazlasının yapıldığı ABD’deki yüksek hızlı elektronik otomatik borsa işlemlerinin kontrolünde bazı zorluklar
ortaya çıkabiliyor.

Wall Street’teki sert satışlar sırasında, genelde istikrarlı bir hisse olan Procter & Gamble hisseleri yüzde 37’lere kadar varan kayıplar yaşamıştı.
Teknik hata kaygıları nedeniyle bazı hisse senedi işlemlerinin iptal edileceği de belirtiliyor.

Citigroup çalışanının 16 milyon dolarlık hisse satacakken, yanlışlıkla 16 milyar dolarlık hisse satış emri vermesinin düşüşün nedenleri
arasında olduğu söylentileri de bulunuyor. Citigroup sözcüsü, hatalı işlem şüphesi taşımadıklarını söylerken, Nasdaq ise saat 14:00 ile 15:00 arası işlemleri incelemeye aldı.

Dow Jones endeksi yüzde 3,20 oranındaki değer kaybıyla 10.520,32’den, Nasdaq Bileşik endeksi de yüzde 3,44 oranında kayıpla 2.319,64’den kapanmıştı.

Reuters Insider'a konuşan Themis Trading'den Joe Saluzzi, "Bugün bir hissenin değerinin ne kadar olduğunu bilemedik ve bu ciddi bir sorun" dedi.

Endeksler kapanışa doğru kayıplarının bir kısmını toparlasa da Nisan 2009'dan bu yana en büyük düşüş gerçekleşti ve hisse senetleri bu yılın başından beri kaydettikleri kazanımların büyük bölümünü geri verdi.

Bu yılın günlük ortalamasının iki katını bulan işlem hacmi, Lehman Brothers'ın iflasını izleyen Ekim 2008'deki düşüşten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Haberin Devamı

Düşüşlerin dünyanın çeşitli yerlerinde bazı işlemcileri yataklarından kaldırarak işlem yapmalarının söylenmesine neden olduğu da belirtiliyor.

PİYASALARDA NELER OLUYOR?