Ekonomi ABD'de faiz artırımının uzaklaşmasıyla dolar üç kuruş düştü

ABD'de faiz artırımının uzaklaşmasıyla dolar üç kuruş düştü

Paylaş
ABD'de faiz artırımının uzaklaşmasıyla dolar üç kuruş düştü

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımında acele etmeyeceğine ilişkin beklentilerle dolar üç kuruş birden düşerek, 2.58 liranın altına kadar çekildi

Fed açıklamasının ardından dolan uluslararası piyasalarda, yaklaşık üç kuruşluk gerileme ile 2.5745 liraya kadar geriledi. Dolar erken saatlerde 2.5850 liraya düzeyine çıktıktan sonra, 2.57 - 2.58 lira sınırında hareket etmeye başladı. Dolar 13 Mart’ta 2.6488 lira ile tüm zamanların zirvesine tırmanmıştı.
Fed’in iki gün süren toplantısının ardından yapılan açıklamada, faizler konusunda "sabırlı" olacağı ifadesini çıkararırken, birkaç ay içinde faiz artırımına kapıyı araladı. Ancak Fed, ABD ekonomisindeki iyileşme konusunda daha dengeli bir yaklaşım sergiledi ve faiz artırımının gelişimine ilişkin öngörülüreni de aşağı revize etti.

Haberin Devamı

Fed yetkililerinin 2015 sonu politika faizine yönelik öngörülerinin de önceki yüzde 1.125 düzeyinden yüzde 0.625’e inmesi de, faiz artırım hızının düşük olacağını gösterdi.

Fed Başkanı Janet Yellen de, yazılı açıklamadan sonra düzenlenen basın toplantısında, "Açıklamadan ’sabırlı’ ifadesinin çıkarılması sabırsız olacağımız anlamına gelmiyor" dedi.

Fed’den gelen açıklamaların küresel piyasalarda dolar düşerken, petrol fiyatları da 57 doların üzerine çıktıktan sonra yeniden 55-56 dolar aralığına geriledi.

DHA