Dünya ABD'de idam mangası kararı

ABD'de idam mangası kararı

Paylaş
ABD'de idam mangası kararı

ABD'nin Utah eyaletinde zehirli iğneyle idamda kullanılan ilaçların sağlanamaması durumunda ölüm cezasının idam mangası tarafından infaz edilmesine karar verildi

Utah Valisi Gary Herbert, eyalette ölüm cezalarının idam mangası tarafından infaz edilmesine olanak tanıyan tasarıyı onayladı.
İdam mangasıyla infazı "dehşet verici" bulduğuna işaret eden Herbert, ancak yöntemin gerekli ilaçların sağlanamaması durumunda eyalette idam cezalarının planlandığı gibi infaz edilmesine yardımcı olacağını belirtti.

Haberin Devamı

Valinin sözcüsü Marty Carpenter, "Jüri, bir zanlının suçlu olduğuna hükmettiğinde ve yargıç idam cezası kararı verdiğinde bizim bu cezayı uygulamaktan başka seçeneğimiz yok. Zehirli iğneyle infaza devam edeceğiz. İdam mangası, gerekli ilaçların bulunamaması durumunda bizim için yedek yöntem olacak" dedi.
Geçen yıl Oklohama eyaletinde zehirli iğneyle infazı sırasında yeni bir ilaç karışımı kullanılan 38 yaşındaki Clayton Lockett’in işlemin başarısız olması üzerine 40 dakika can çekiştikten sonra kalp krizinden ölmesi, infazlarda kullanılan ilaç karışımlarıyla ilgili tartışma başlatmıştı. Bazı ilaç firmalarının ölüm cezasında kullanılacak ilaçları hapishanelere göndermeyi reddetmesi üzerine infazlar ertelenmiş ve eyalet yönetimleri yeni yöntemler araştırmaya başlamıştı.

Haberin Devamı

Cumhuriyetçi Parti’nin Utah Senatörü Paul Ray, idam mangasının daha insancıl bir infaz yöntemi olduğunu savunmuş, insan hakları dernekleri ise öneriyi "barbarca" olarak nitelemiş ve eyaletin imajına zarar vereceğini ileri sürmüştü.

Utah’da 2004 yılına kadar ölüme mahkum edilenlere zehirli iğne ile idam mangası arasında seçim yapma hakkı tanınıyordu. Utah’ta idam mangası tarafından infaz edilen son mahkum, 2010’da Ronnie Le Gardner olmuştu.

AA