Ekonomi ABD'de işsizlik korkutuyor

ABD'de işsizlik korkutuyor

Paylaş
ABD'de işsizlik korkutuyor

ABD'de, ülke genelindeki işsizlik oranları aşağılara çekilemezken, eyaletlerden de kötü haberler geliyor

ABD Çalışma Bakanlığı'nın son raporu, işsizlik oranlarının Kasım ayında 36 eyalet düşmesiyle oluşan olumlu tabloyu yok etti. Buna göre, Aralık ayı itibariyle başta Güney Carolina, Delaware, Florida ve Kuzey Carolina olmak üzere 43 eyalette işsizlik oranları tekrar yükseldi.

New Jersey’de işsizlik oranı son 33 yılın en yüksek oranı olan yüzde 10,1’e, New York’ta da 26 yılın en yüksek değeri olan yüzde 9’a ulaştı. Teksas ve Georgia, Kasım ayında yarattığı istihdamdan daha fazlasını, Arizona ve Güney Carolina ise yeni istihdamlarla aynı sayıda Aralıkta tekrar kaybetti.

Bu durum, ekonomide zayıf kalan büyümenin, tutarlı istihdam yaratacak hıza ulaşmadığı yorumlarına neden oldu. Ülke genelindeki durum da eyaletlerle benzer. Ülkede işsizlik oranlarının Aralık sonu itibariyle yüzde 10 olduğu açıklanmıştı.

İŞ ARAMAKTAN VAZGEÇTİLER

Öte yandan, ülkedeki işsizlik oranlarını etkileyen diğer kritik durum, birçok kişinin artık iş aramaktan vazgeçmesi... Bu rakam ülke genelinde Aralık ayında 600 bin kişiyi geçiyor, krizin başladığı dönemden bu yana da 6 milyon kişiye ulaşıyor.

Eyaletler düzeyinde ise örneğin Michigan’de 31 bin, Oregon’da yaklaşık 13 bin kişi artık iş bulmayacağını kabullenmiş şekilde evinde oturuyor. Bu kesim, "işsizler sınıfı"ndan da sayılmıyor.

İŞGÜCÜ SEVİYESİ ESKİYE DÖNEMEZ

Bunun yanında, 9 Ocak itibariyle ABD’de sigortalı işsiz sayısı 4 milyon 599 bin. Sigortasız çalışanlar ve iş aramaktan vazgeçenler de hesaba katıldığında bu rakamın çok daha fazla olduğu öngörülüyor.

Bazı uzmanlar, işgücü piyasasının, 2008’in başından 7,2 milyon iş kaybının yarattığı durumun tam olarak düzeltilemeyeceğini öngörüyor. Bazıları ise bunun için 10 yıl gibi çok uzun zamana ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı