Dünya ABD'den Türkiye'ye özgürlük eleştirisi

ABD'den Türkiye'ye özgürlük eleştirisi

Paylaş
ABD'den Türkiye'ye özgürlük eleştirisi

ABD'nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) nezdindeki daimi temsilcisi Ian Kelly, bugünkü oturumda yaptığı bir konuşmayla basın özgürlüğü konusunda Türkiye'ye sert eleştiriler yöneltti

ABD'nin Türkiye'de son dönemde gazetecilere yönelik polisin tutumuyla ilgili kaygılar taşıdığını belirten Kelly, "Türk hükümetine basın özgürlüğü konusunda AGİT'in en temel taahhütlerini yerine getirmesi çağrısı yapıyoruz. Bu taahhütlerin tutulması kapsamında, farklı ya da eleştirel görüşler ifade edenlerin, sırf sözlerinden dolayı hedef haline getirilmemesi gerekmektedir" dedi.

Haberin Devamı

Kelly, yalnızca son bir ay içerisinde 12 gazetecinin hapse konulduğuna dikkat çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de gazetecilik mesleğiyle ilgili faaliyetlerinden dolayı hapse atılmış gibi görünen gazeteci sayısından kaygı duymayı sürdürüyoruz.

"Türkiye'de yıllar boyunca ifade özgürlüğü haklarını yerine getirirken ve sosyal ya da siyasi meselelerle ilgili görüşlerini ifade ederken gözaltına alınan çok sayıda kişi olduğunu hatırlatmak istiyoruz.

"Her türlü soruşturma ve adli tatbikatların şeffaf bir şekilde yürütülmesi ve tüm sanıkların AGİT standartları ve Türkiye'nin uluslararası yükümlülüklerine uygun süreçlerde yargılanacaklarının temin edilmesi çağrısı yapıyoruz."

Büyükelçi ayrıca, ifade özgürlüğünün teminat altına alınması için basın kanunlarının iyileştirilmesi ve blog platformlarında görüşlerin dile getirilmesini engelleyecek şekilde internet sitelerinin kapatılmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Kelly, Türkiye'yi oldukça yakından tanıyan bir diplomat. Bir dönem ABD'nin Ankara büyükelçiliğinde de görev yaptı.

TÜRKİYE AGİT GENEL SEKRETERLİĞİ'NE ADAY

Türkiye, AGİT Genel Sekreterliği'ne örgütü çok iyi bilen, dışişlerinin deneyimi isimlerinden Brezilya büyükelçisi Ersin Erçin'i aday gösterdi.

Türkiye, ABD'nin basın özgürlüğü eleştirisine jet yanıt verdi. Diplomatik kaynaklar, "Türkiye’nin AGİT Genel Sekreterliğine adaylığı ülkemizin basın özgürlüğü de dahil olmak üzere örgütün ilke ve normlarına daha çok angaje olmasının açık bir göstergesidir" dedi.