Dünya ABD'den Türkiye'ye şok çağrı

ABD'den Türkiye'ye şok çağrı

Paylaş
ABD'den Türkiye'ye şok çağrı

ABD, Türk uçaklarının Libya'ya yönelik saldırılara katılmasını istedi

ABD yönetimi, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu beş müttefikine Libya lideri Muammer Kaddafi güçlerine karşı operasyon yapan NATO'ya daha fazla destekte bulunmaları çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Gelecek ay emekliye ayrılacak Savunma Bakanı Robert Gates'in dün muadillerine veda mesajında bu noktayı dile getirerek İspanya, Türkiye ve Hollanda'nın kara hedeflerini vurma misyonuna katılarak, muharip olmayan operasyonlardaki sınırlı katılımlarını artırmalarını istediği bildirildi.

Adlarının açıklanmasını istemeyen Amerikalı yetkililer, Gates'in Almanya ve Polonya'dan da bir şekilde yardım etmelerini talep ettiği söylediler.

Yetkililere göre Gates, takviye desteğe, operasyonları bir 90 gün daha sürdürmek için ihtiyaç olmadığını, bunun, yükün paylaşılması ilkesi üzerine kurulu ittifakta eşitliğin gerekli bir unsuru olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın da bugün Abu Dabi'de yapılacak Libya Temas Grubu toplantısında aynı talebi dile getirmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

NATO dünkü toplantıda, 28 üyesinden 17'sinin katılmasına rağmen sadece 8'inin fiilen silah kullanmayı kabul ettiği Libya operasyonunda umduğu yeni katkıyı bulamamıştı.

SAVUNMA BAKANI GÖNÜL'DEN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ise, ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in, Libya bombardırmanına Türkiye’nin de katılması gerektiği yönündeki talebini değerlendirirken, "No fly zone’a (uçuşa yasak bölge) katılmama konusunda alınmış prensip kararımız var" dedi.

NATO’nun toplantısına seçim nedeniyle katılamadığını belirten Gönül şunları söyledi: Bildiğiniz gibi alınmış kararımız iki yönlüdür. Biri ambargo, biri insani yardım. Ambargoya 4 firkateyn, 1 denizaltı, 6 adet F16 uçağı ile katkıda bulunuyoruz. No fly zone’a katılmama konusunda alınmış prensip kararımız var. O bugün için devam ediyor. Hükümetin gündemine geldiği zaman ne karar verilir, onu sayın başbakanımız, hükümetin tamamı ve sayın Cumhurbaşkanımız değerlendirir."

AA / DHA