Dünya AB'den 'Anayasa paketi' açıklaması

AB'den 'Anayasa paketi' açıklaması

Paylaş
AB'den 'Anayasa paketi' açıklaması

AB: Kısmi iptal kararına rağmen AB açısından paketin referandumda kabul edilmesi gerekir

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Anayasa Mahkemesinin kısmi iptal kararına rağmen Türkiye'nin AB katılım müzakereleri açısından anayasa değişikliği paketinin referandumda kabul edilmesini istedi.

AB Komisyonu sözcülerinden Ferran Tarradellas Espuny, Anayasa Mahkemesinin dünkü kararını not aldıklarını ve özellikle gerekçeli kararın yayımlanmasının ardından konuyu daha ayrıntılı analiz edeceklerini bildirdi.

Kararla ilgili ilk değerlendirmelerinde, anayasa değişikliği paketinde "Anayasa Mahkemesi ve HSYK'ya üye seçim yöntemi gibi sınırlı unsurların iptal edildiği" sonucuna vardıklarını kaydeden Tarradellas Espuny, "Anayasa değişikliği paketinin olumlu adım olduğu inancımızı, Anayasa Mahkemesinin kararının ardından da korumaya devam ediyoruz" dedi.

Ferran Tarradellas Espuny, Türkiye'nin, AB'nin yıllardır ilerleme raporlarında ve katılım ortaklığı belgesinde vurguladığı noksanlarını tamamlayabilmesi için anayasa değişikliği paketinin 12 Eylül'deki referandumda kabul edilmesi çağrısını yaptı.

'USTACA ORTA YOL ÇÖZÜM'

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre ise, Anayasa Mahkemesinin dünkü kısmi iptal kararını "ustaca orta yol çözüm" olarak nitelendirerek, genel seçimlerin ardından tüm siyasi partilerin yeni anayasayı gündemine almalarını istedi.

Flautre, Anayasa Mahkemesinin kararıyla ilgili yazılı açıklamasında, "Bu karar ustaca orta yol çözümdür. Mevcut tansiyon düşürülürken yeni anayasanın gerekli olduğu bir kez daha ispatlanmıştır. Bu sınırlı reform ülkenin demokratikleşmesinin önünü açsa da 1982 anayasasının antidemokratik ruhunu değiştirmemektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Helene Flautre, "Türkiye AB katılım sürecini hızlandırmak için en başta ve öncelikle yeni demokratik anayasaya ihtiyaç duymaktadır. Tüm siyasi partilerden genel seçimlerin hemen ardından yeni anayasa projesini gündemlerine almalarını istiyorum" dedi.

AA

Haberin Devamı