Ekonomi AB'den tarıma büyük hibe

AB'den tarıma büyük hibe

Paylaş
AB'den tarıma büyük hibe

Avrupa Birliği (AB) potansiyel aday ülkelerin ortak tarım politikasına uyumu çerçevesinde 2013 yılına kadar Türkiye'ye 874 milyon euro hibe desteği gönderecek

Kırsal kalkınmaya destek

Haberin Devamı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkan Vekili Kerem Akgündüz, kırsal kalkınma projelerine 2007-2013 arasında Avrupa Birliği’nden (AB) 874 milyon euro hibe geleceğini açıkladı.

Kırsal kalkınmaya devletin 291 milyon euro ayırdığını söyleyen Akgündüz, “Destek 1 milyar 165 milyon euro’ya çıkacak. Faydalanıcı katkısıyla 7 yılda 2.5 milyar euro’luk yatırım yapılacak” dedi.

2008 yılında onaylandı

Dün Rixos Grand Ankara Oteli’ndeki tanıtım toplantısında verilen bilgiye göre AB, topluluğa aday ülkelere destek amacıyla mali yardım sağlıyor.

AB’nin ortak tarım politikasına uyumun yanı sıra politika geliştirmeyi destekleyen ve kırsal alanların gelişmesine katkı sağlamayı amaçlayan Katılım Öncesi Yardım Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) Avrupa Komisyonu’nca 28 Şubat 2008’de onaylandı.

Haberin Devamı

42 ilde yatırım

Kırsal kalkınma yardımlarını Tarım Bakanlığı yürütüyor. Fonların kullanımı için ilgili ülkede AB tarafından yetkilendirilmiş bir kurum gerekiyor. TKDK işte bu amaçla kuruldu.

Toplantıda konuşan Akgündüz, kurum tarafından ilk etapta 20 ilde, 2011-2013 döneminde ise bunlara eklenecek 22 ille birlikte toplam 42 ilde kırsal kalkınmaya yönelik yatırımların destekleneceğini söyledi.

Örgütlenmelere teşvik

IPARD ve TKDK tarım-gıda sektörünün modernize edilmesi, AB’ye uygun gıda güvenliği, veterinerlik, bitki sağlığı ve çevre standartları konusunda çalışmalar yapacak.

Süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, meyve-sebze, su ürünleri ve diğer kırsal projeler desteklenecek. Üretici örgütlerinin kurulması teşvik edilecek. 2011’den itibaren tarımsal çevrenin korunması programa dahil edilecek.

Hibeden hangi iller yararlanacak?

-İlk aşamada, Amasya, Afyonkarahisar, Balıkesir, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Kars, Konya, Malatya, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van ve Yozgat’taki projeler desteklenecek.

-2011-2013 döneminde Ağrı, Aksaray, Ankara, Ardahan, Aydın, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Elazığ, Erzincan, Giresun, Karaman, Kastamonu, Kütahya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir ve Uşak desteğe dahil edilecek.

Haberin Devamı

Yatırım maliyetinin yüzde 65’i Avrupa’dan

-Süt ve et üreten tarımsal işletme yatırımlarına yüzde 50-65 arasında hibe desteği verileceğini söyleyen Kerem Akgündüz, hibenin et ve süt ürünleri işleme pazarlama, meyve-sebze işleme ve pazarlama ile su ürünlerinin işleme ve pazarlamasına yönelik yatırımda yüzde 50 olacağını söyledi. Kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesinin de hibe kapsamında olduğunu belirten Akgündüz şöyle konuştu:

-“Bu kapsamda arıcılık, seracılık, tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi ve paketlenmesi ile ilgili faaliyetlere, yerel ürünler, el sanatları, kırsal turizm ve kültür balıkçılığına yönelik yatırımlara da yüzde 50 hibe desteği sağlanacak. Örgütlenmeler geliştirilecek. Üretici grupları teşvik edilecek. Bu tür grupların kuruluş masrafları da hibe destekleriyle karşılanacak.”