Dünya ABD'li öğrenciler isyanda

ABD'li öğrenciler isyanda

Paylaş
ABD'li öğrenciler isyanda

Öğrencilerin, eğitim giderlerini karşılamak için kredi kuruluşlarından almak zorunda kaldıkları paranın ABD genelinde dün 1 trilyon dolara ulaşması, değişik kentlerde düzenlenen gösterilerle protesto edildi

‘Wall Strret’i İşgal Et’ girişimi tarafından düzenlenen öğrenci eylemlerine veliler de destek verdi. Öğrenciler, devlet ve özel kurumlara olan öğrenci kredisi borçlarının faiz oranlarının düşürülmesini ve borçların affedilmesini istedi.

New York’ta yapılan '1 Trilyon Dolar Günü’ eylemi, kalabalık bir öğrenci ve veli grubunun katılımıyla Union Square’de başladı. Kendilerini ‘yüzde 99’luk çoğunluk’ olarak nitelendiren göstericilerden bazıları ilginç giysileri ve ayaklarına bağladıkları prangalar ile dikkati çekti.

Wall Street’i İşgal Et’ girişimi ve öğrenci dernekleri tarafından düzenlenen eylemde, öğrenciler yakalarına, ne kadar borçları olduğunu yazan etiketler yapıştırdı. Fotoğrafçılık ve film yapımı bölümü öğrencisi Nicole Craine, DHA muhabirine mezun olduğunda, 110 bin dolar öğrenci kredisi borcu olacağını, bunun 2 katını ödemek zorunda kalacağını belirterek, "Üniversiteye başladığım yıl, ekonomik krize girilmişti. Sonra bankalar kurtarıldı, ama federal hükümet öğrencilere verdiği düşük faizli kredileri kesti, faiz oranları fırladı. 110 bin dolarlık borcumun yüzde 10 faizi var. 25 yıl içinde bu paranın 2 katından fazlasını ödemiş olacağım’ diye konuştu. Nicole Craine, borçların affedilmesini yada faiz oranlarının düşürülmesini istediğini söyledi.

ÜCRETSİZ EĞİTİM İSTEDİLER

ABD Başkanı Barack Obama’nın Iowa, North Carolina ve Colorado eyaletlerindeki üniversitelerde, ABD Kongresi’nin öğrenci kredilerine uygulanan faizi düşük tutmasına yönelik yaptığı konuşmadan sonra gelen gösterilerde, öğrenciler ‘Amerikan rüyası’nın sona erdiğini, ancak bunun kurbanlarının eğitim ve öğrenciler olmaması gerektiğini içeren konuşmalar yapıldı. Öğrenciler ellerinde ‘eğitim en doğal hak’, ‘ücretsiz eğitim’, ‘mastır ve doktoram, yüz binlerce dolar da borcum var’, ‘eğitimin alınıp satılması utanç verici’ yazılı pankartlar taşıdı.

Günün ekonomik koşulları altında insanların düşük maaşlarla çalışmak zorunda kaldığını, kendisinin de ayni durumda olduğunu anlatan Kyle Wiswall, şöyle dedi:

"Öğrenci kredi borcunu 8 yıl önce almıştım ama şimdiki borcum aldığım zamankinden çok daha fazla. Bunun yiyeceği var, ev kirası var, herkes bu sorunu yaşıyor. Bu borçlar da gün gelecek ekonomiyi, mortgage kredileri gibi yerle bir edecek. Bu borçların affedilmesi, insanların daha iyi, daha kaliteli yaşamasını sağlayacak."

Union Meydanı’ndaki gösteride, kredi kurumu yada banka sahibi kılığına giren bazı öğrenciler de, ellerinde şampanya kadehleri ile ‘Bugün 1 trilyona dolarımız oldu. Siz kendi halinize yanın, bugün bizim en mutlu günümüz’ diye kredi kurumları ve banka sahiplerini hicvedici konuşmalar yaptı. Gösteriye katılan öğrencilerden Monica Johnson da şöyle dedi:

"Herkesin ve benim burada olma nedenimiz; öğrenci kredisi sisteminin aslında bir suç sistemi olduğunu göstermek. Öyle bir sistem ki, kredi alan öğrenci olarak sizin bu sistemden çıkma ya da kurtulma hakkınız sıfır, kredi verenin, geri alma hakkı yüzde 100 garanti altında. Bu da şu demek, aylık ödememi yapamayacak duruma düşsem bile hükümet sosyal güvenlik ödeneğimden yada asgari ücretimden bu parayı kesecek. Ölürsem de, kredi kuruluşları, bana kefil olan ailemden bu parayı zorla alacak."

ABD’de gelir dağılımı uçurumunun giderek büyüdüğüne ilişkin konuşmaların yapıldığı protesto gösterisi, daha sonra bir yürüyüşe döndü. Göstericiler, ellerinde taşıdıkları döviz ve pankartlar, attıkları sloganlar eşliğinde New York Borsası’nın bulunduğu Wall Strret’e kadar yürüdü. New York polisinin yoğun güvenlik önlemleri aldığı yürüyüş sırasında, bir üniversitenin önünde bulunan parktaki heykel üzerine çıkan protestocu öğrenci karşısında polis çaresiz kaldı. Protestocu öğrenci, daha sonra eylemine son vererek heykel üzerinden indi. Wall Street’e gelindiğinde, polis göstericilerin bu sokağa girmelerine basta izin vermek istemedi. Göstericilerin direnmesi üzerine polis barikatları açmak zorunda kaldı ve eylemciler New York Borsası önünden geçerek, sokak sonunda eylemlerini sürdürdü. Öğrencilerin eylemi daha sonra olaysız sona erdi.

Nafiz ALBAYRAK/NEW YORK, (DHA)

Haberin Devamı