Dünya ABD'liler de H1N1 aşısına kuşkulu

ABD'liler de H1N1 aşısına kuşkulu

Paylaş
ABD'liler de H1N1 aşısına kuşkulu

hastalığa karşı duyulan korkuya rağmen, Amerikalılarin önemli bir bölümü, domuz gribi aşısına hala şüpheyle bakıyor

ABD’de domuz gribi konusundaki tartışmalar, basında ve günlük hayatta geniş yer buluyor. Virüsün yayılmaya devam ettiği ülkede, hastalığa karşı duyulan korkuya rağmen, Amerikalılarin önemli bir bölümü, domuz gribi aşısına hala şüpheyle bakıyor. Bu konuda Washington Post ve ABC’nin ortak düzenlediği kamuoyu araştırması, bazı dikkat çekici sonuçları ortaya koydu.

ENDİŞE VAR AMA...

Araştırmaya göre, halkın önemli bir bölümünün hastalığa yakalanmaktan endişe etmesine rağmen, yarısından fazlası aşı olmayı düşünmüyor. Araştırmada, halkın yüzde 52’sinin kendileri ya da ailelerinden birinin virüsü kapmasından endişe duyduğu tespit edildi. Ağustos ayında bu endişe oranı yüzde 39’du. Araştırmada ayrıca, virüse karşı en duyarlı yaş gruplarından birini oluşturan gençler arasında da hastalığa yakalanma kaygısında büyük artış belirlendi.

18-29 yaş arası nüfusun ağustos ayında yüzde 29 düzeyinde olan endişe oranı, şimdi yüzde 47’ye çıkmış durumda. Buna karşın, hala birçok Amerikalı, kendilerini ya da çocuklarını aşılatma konusunda tereddüt yaşıyor. Araştırmaya katılan her 10 kişiden 6’sı, domuz gribi aşısı olmayacağını belirtirken, ailelerin de sadece yüzde 52’si, çocuklarına aşı yaptıracaklarını söyledi.

AŞI ÜRETİMİ YAVAŞ İLERLİYOR

Bununla birlikte, ülkede aşı olmak isteyen herkese bu imkanın sağlanacağı yönünde büyük hedeflerle başlatılan kampanyada, aşı üretiminin yavaş ilerlemesinden dolayı sıkıntılar yaşandığı bildiriliyor. Amerikan basınında yer alan haberlere göre, federal yönetimin geniş çaplı yürüttüğü aşı kampanyası ve yeterli aşının sağlanması için harcadığı 2 milyar doların üstünde paraya rağmen, aşı üretiminin hızı planlananın gerisinde kaldı. Sağlık görevlilerinin ellerindeki sınırlı dozları aşı olmak isteyenlere bölüştürebilmek için yoğun mücadele içine girmesine yol açan bu durum, aşı olmak için bekleyen birçok kişide hayal kırıklığı uyandırdığı gibi sert tepki de çekiyor.

Örneğin, hafta içinde Washington çevresindeki bir klinikte aşı olabilmek için kuyruğa giren yüzlerce kişiden birçoğu, aşı uygulamasının başlamasından sadece 1 saat sonra, aşının şırıngayla enjekte edilen çeşidinin tükendiği gerekçesiyle geri çevrildi. Doktorların ve sağlık görevlilerinin, endişeli ve kızgın kesimlerce telefon yağmuruna tutulduğu ifade edilirken, yönetimin salgına karşı mücadelesine duyulan güvenin de azaldığı bildiriliyor. Washington Post/ABC’nin araştırmasına göre, halkın yönetime duyduğu güven, ağustos ayındaki yüzde 73’lük orandan yüzde 69’a düştü.

SAĞLIK BAKANINDAN GÜVENCE

Yaşanan sıkıntıyla ilgili önceki gün Kongre’de açıklamalarda bulunan ABD Sağlık Bakanı Kathleen Sebelius, aşı ve ilaçların mümkün olan en hızlı biçimde üretimi ve dağıtımı için gereken her şeyin yapılmakta olduğu konusunda teminat vererek, "Aşı olmak isteyen her Amerikalı için yeterli sayıda aşı olacak" dedi. Tüm bunların yanı sıra yetkililerin halkı, aşının güvenli olduğuna dair ikna etmede de daha uzun mesafe katetmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

WASHINGTON'DA KLİNİKLERE YOĞUN İLGİ

Ancak aşı uygulamasında karşılaşılan tüm bu sıkıntılar ve aşıya duyulan güvene dair tereddütlere rağmen, Washington ve çevresinde domuz gribi aşısının yapıldığı klinik ve okullarda uzun kuyruklar göze çarpıyor. Aşı hizmeti verilen okullardan biri olan Eliot-Hine ortaokulu da dün domuz gribi aşısı olmak isteyen Amerikalıların akınına uğrarken, aşı uygulamasında öncelik sağlanan hamileler, çocuklu aileler ve sağlık görevlilerinden oluşan kuyruğun okul bahçesinin dışına taştığı gözlendi.

Amerikalılar, Washington Post/ABC’nin araştırmasının sonuçlarının aksine, sorumlu davranışın aşı olmayı gerektirdiğini, doktorlarının da mutlaka aşı olmaları tavsiyesinde bulunduğunu belirtti. Okula gelen Amerikalılar genelde aşının güvenliği konusunda bir endişe taşımadıklarını ifade ederken, soru işaretleri olduğunu kabul edenler de yan etkinin görülme riskinin hastalığı kapma riskinden daha az olduğunu kaydetti. Aileler, özellikle kış yaklaşırken çocuklarına aşı yaptırmanın gerekli olduğu düşüncesini dile getirirken, sorumluluk gereği herkesin bu aşıyı olması gerektiğini söyledi. Okulda görevli doktorlar da aşının kesinlikle güvenli ve hastalığa karşı etkili olduğunu vurgularken, aşıyı üreten firmaların 30 yıldır bu işi yaptığına dikkati çekti.

Doktorlar, hamile ve çocukların hastalığa karşı en duyarlı kesimi oluşturduğunu, bu nedenle onlara öncelik verildiğini sözlerine ekledi. Okulun içinde oluşturulan klinikte yoğun hareketlilik dikkat çekerken, aileler ve doktorların, aşı olmak istemeyen ve ağlayan çocukları sakinleştirmek için yoğun çaba harcadıkları gözlendi. Eliot-Hine okuluna, aşı olması için çocuğunu getirenler arasında bir Türk anne de bulunuyor. Yakında 3 yaşına girecek çocuğu Derin ve iktisatçı Yasemin Birol, aşıyla ilgili gerekli araştırmaları yaptıklarını, özellikle küçük çocukların aşı olmasının çok önemli olduğunu, ABD’de yaşadıkları için de aşı olmaya kendilerini mecbur hissettiklerini söyledi.

AA

Haberin Devamı