Dünya 'ABD'nin konumu nettir ve değişmemiştir'

'ABD'nin konumu nettir ve değişmemiştir'

Paylaş
'ABD'nin konumu nettir ve değişmemiştir'

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin Ankara Büyükelçiliği, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin 'Suriye rejimiyle müzakere etmek zorundayız' sözlerine gelen tepkiler nedeni ile bir açıklama yaptı

ABD Büyükelçiliği tarafından sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yapılan açıklamada Suriye'deki krizin çözümünün rejimin temsilcileri ile müzakereyi gerektirdiği belirtilerek "ABD'nin konumu nettir ve değişmemiştir. 16 Mart, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki: 'Suriye'de Esad için bir gelecek yoktur'. 16 Mart, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki: 'Binlerce insanını öldüren birinin, ülkenin geleceğinde rol alma meşruiyeti yoktur'. ABD hükümeti tutarlı bir tutum sergilemiştir. Suriye'deki krizin tek çözümü, Cenevre prensiplerine uygun bir siyasi uzlaşmadır ve siyasi bir çözüme ulaşma, rejimin temsilcileriyle bir noktada müzakereyi gerektirecektir" ifadeleri kullanıldı.

"O YALANLAMAYI MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ"


Başbakan Ahmet Davutoğlu da bugün gerçekleştirilen Ak Parti Grup Toplantısı'ndaki konuşmasında ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin açıklamalarını önce eleştirip ardından Kerry'nin ifadelerinin yalanlandığını belirterek "Bu zalim Esed bizim nütün uyarılarımıza rağmen kardeşçe tavsiyelerimize rağmen, 10 ay defaatlerce Şam'a gidip bu topraklarda yeni bir kan dökülmesin, kendi halkına karşı ordunu harekete geçirme diye anlatmamıza rağmen bu tavsiyeleri dinlemedi ve kendi halkının üzerine tankları sürdü. Halep'i vurmaya kalktı. Yetmedi kimyasal silah kullandı.

Aynen Saddam. Şimdi bazı aykırı sesler duyuyoruz. İnsanlık vicdanıyla çatışan sesler duyuyoruz Batı'dan. Esed ile müzakere edilmeliymiş. Bugün bütün bu katliamlardan sonra kırmızı çizgi diye çektiğiniz kimyasal silahların kullanımına rağmen hiçbir cezalandırma yöntemi kullanmadığınız Esed'e oturup elini sıkarsanız o sıktığınız el, tarih boyunca insanlık vicdanının hafızasından silinmeyecektir. Ha Hitler'in eli sıkılmış ha Saddam'ın eli sıkılmış ha Esed'in eli sıkılmış. Bugün Esed'in elini sıkmayı düşünenler bundan sonra Ortadoğu'da olacak her türlü zulmün vebalini omuzlarında taşırlar. Kimsenin iç işlerine karışmayız. Herkes kendi toprağında huzur içinde yaşasın isteriz. Hiçkimsenin toprağında gözümüz yok. Ama biri zulüm yaparsa işte o zaman dur deriz. Hiçbir zaman zalimin yanında aynı fotoğrafın içinde yer almadık, almayacağız. Gerçi yalanladılar ABD'nin Dışişleri Bakanı John Kerry'nin ifadesini. O yalanlamayı memnuniyetle karşılıyoruz" diye konuşmuştu.

Bahar DEMİREL / ANKARA, (DHA)

Haberin Devamı