Hakan Çelik Abdullah Gül dünyanın yükselen gücü Hindistan'a gidiyor
HABERİ PAYLAŞ

Abdullah Gül dünyanın yükselen gücü Hindistan'a gidiyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi bir ziyaret için pazar günü öğleden sonra Hindistan’a hareket edecek. Beraberinde kalabalık bir iş adamı ve basın mensubu grubunu da götürecek olan Gül, Hindistan’ın ardından Bangladeş’e geçecek ve 13 Şubat tarihinde Türkiye’ye dönecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2008’de yaptığı ziyaret iki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfa açmıştı. Hindistan, Cumhurbaşkanı Gül’ün ziyaretine de büyük önem veriyor.

Hindistan 1.2 milyarlık nüfusuyla Çin’den sonra dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi. Satın alma paritesine göre 3 trilyon doları geçen ekonomik hacmiyle dünyanın dördüncü büyük ekonomisi durumunda. Tahminler Hindistan ekonomisinin büyüklüğünün 2050 yılına doğru ABD’yi geçeceğini gösteriyor. Ay’a gidebilen nadir ülkeden biri olan Hindistan’ın ayrıca çok ileri bir savunma sanayisi var. Kendi uydularını ve savaş gemilerini yapabiliyor. Muazzam bir kültürel birikime sahip olan ülke her dilden her dinden insana kucak açıyor. Hindistan’da Türkiye nüfusunun aşağı yukarı üç katı kadar Müslüman yaşıyor. Endonezya’dan sonra dünyada en yoğun Müslüman nüfusu barındıran Hindistan dünyada nükleer güce sahip az sayıda ülke arasında.

Haberin Devamı

Hedef 6 milyar dolar

Cumhurbaşkanı Gül’ün Hindistan’a gidişinin öncesinde Hindistan’ın Ankara Büyükelçisi Raminder Sing Jassal ile görüştüm. Başkentin en aktif diplomatlarından biri olan Jassal, Gül’ün ülkesine gelişini tarihi bir olay olarak nitelendirdiklerini söyledi.

Büyükelçi, Türkiye ile bugün 3 milyar dolar seviyesinde olan ticaret hacmini 6 milyar dolara çıkarmak istediklerini bunun için somut projeler belirlediklerini anlattı. Hint dilinde kullandıkları kalem, şehir, çay, terzi, nehir gibi kelimelerin Türkçe’yle ortak olduğuna işaret eden Büyükelçi güçlü tarihi ve kültürel bağların ilişkilerin ilerlemesine katkı sağlayacağını kaydetti.

Büyükelçi’nin verdiği bilgiye göre Cumhurbaşkanı Gül, Hindistan’da üç şehirde temaslarda bulunacak. Resmi görüşmelerine 9 Şubat’ta Yeni Delhi’de başlayacak. Agra bölgesinde ünlü Tac Mahal’i ziyaret edecek ayrıca Hindistan’ın en önemli şehirlerinden Mumbai’ye (Bombay) gidecek.

Haberin Devamı

Pakistan teröre kucak açmasın

Türkiye’nin Pakistan ile iyi ilişkilere sahip olmasından rahatsız olmadıklarını söyleyen Büyükelçi Jassal, Ankara’nın Hindistan ve Pakistan arasındaki sorunlara arabulucu olmasını da beklemediklerini vurguladı. Pakistan ile görüşmelere üçüncü ülkelerin katılmasını istemediklerini ifade eden Büyükelçi Jassal buna karşın Türkiye’nin Pakistan’a terörizme karşı harekete geçmesi yönünde çağrıda bulunabileceğini vurguladı. Türkiye ile Hindistan’ın terörün hedefi olduğunu hatırlatan Büyükelçi şunları söyledi: Siz PKK teröründen çok çektiniz. Biz de 60 bin vatandaşımızı teröre kurban verdik. Bu teröristlerin büyük bölümü sınırı aşarak Pakistan’dan ülkemize sızdı. Pakistan yönetiminin terör unsurlarına karşı kararlılıkla harekete geçmesini bekliyoruz...

Büyükelçi, Türkiye’nin Pakistan ile özel ilişkisini anladığını bu nedenle daha fazla detaya girmek istemediğini söylüyor. Ancak Büyükelçi’nin ifadelerinden Hindistan’ın Türkiye’nin Asya’daki dengeleri daha fazla gözetmesini istediği hissediliyor. İstanbul’da geçtiğimiz günlerde Afganistan’ın geleceğiyle ilgili olarak yapılan toplantıya Pakistan’ın baskısı nedeniyle çağırılmadığını düşünen Hindistan bu konudaki rahatsızlığını diplomatik yollardan Türkiye’ye iletmişti. Bu nedenle Gül’ün ziyaretinde ikili ilişkilerin yanı sıra Pakistan ve Afganistan konularının da önemli yer tutacağı anlaşılıyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder