Siyaset Abdullah Gül Müzesi Kayseri'de açıldı (Cumhurbaşkanı Erdoğan gitti mi?)
Paylaş
Abdullah Gül Müzesi Kayseri'de açıldı (Cumhurbaşkanı Erdoğan gitti mi?)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kayseri'deki 'Abdullah Gül Müzesi ve Kütüphanesi'nin açılışına katılıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi’nin açılış törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünyada bırakacağımız hoş sadaların böyle güzel mekanlarda gelecek nesillere aktarılması kültürümüze ve medeniyetimize yapılmış en önemli katkıdır. Tarihimizi gelecek nesillere aktarma konusunda aynı başarıyı maalesef gösteremiyoruz. Osmanlı arşivleri gibi bir hazine bulunuyor ve doğru dürüst değerlendiremedik. Milyonlarca eserin hurda niyetine satılmasının utancını bile yaşadık. Hükümetimiz döneminde dijital arşiv konusuna özel önem verdik ve kalıcı hale getirilmesinin yolunu açtık. Yol arkadaşı olduğumuz Sayın Abdullah Gül’ü adeta ayaklı bir kütüphane olarak biliyoruz. Bu kütüphane Sayın Gül’ün yarım asrı anlatan hayatını gösterin bir kütüphane olacaktır” ifadelerini kullandı.

“Abdullah Gül ile arkadaşlığımız, Milli Türk Talebe Birliği çatısı altında başlayan hukukumuz kendisinin akademik hayatı boyunca sürdü. Siyasi yol arkadaşlığımız ise 1991 yılından itibaren başlamış ve kesintisiz devam etmiştir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

ABDULLAH BEY'İ ADAY GÖSTEREREK...


“Refah Partisi ve Fazilet Partisi ile kendisi ile aralarında bulunduğumuz arkadaşlarımız ile AK Parti’nin kuruluşunu gerçekleştirdik. İlk güçlü mitingimizi yaptığımız il Kayseri olmuştur. Yola çıkışımız Kayseri’de oldu. 2007 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi ve sonrasında Türk siyasi tarihinin en ibretlik görüntülerini yaşadık. TBMM’nin iradesine karşı meydan okumaya çevrilen bu seçim süreci 367 garabetiyle trajikomik bir hale dönüştürülmüştür. Bizde işte böyle bir dönemde milli iradeye karşı girişilen saldırılara Abdullah Bey’i aday göstererek verdik. Abdullah Bey adaylığı hem kendi camiamızda hem milletimiz nezdinde hüsnü kabul gördü. Adaylığı cumhurbaşkanlığı ile neticelendi. Biz cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık makamı arasındaki dayanışma ile bu süreçlerde yaşanan sosyal, siyasi ve ekonomik sorunlarda beraber hareket ettik. Milletin cumhurbaşkanlığına giden yolda ilk adımı Abdullah Gül Bey’in döneminde atmıştır. Ülkemizin son yıllarda yetiştirdiği en önemli siyaset ve devlet adamlarından biri olan Abdullah Gül kardeşimin çalışmaları ve hizmeti milletimizin kalbinde müstesna bir yer edinmiştir. Bu müze ve kütüphane yarım asra yaklaşan ortak siyasi hayatımıza baktığımızda Türkiye’nin nereden nereye geldiğini gösteriyor.

“1997 YILI BİZİM İÇİN YENİ BİR KIRILMA NOKTASI OLDU”


Siyasetin dikensiz gül bahçesi olmadığını da tecrübe ederek gördük. 1997 yılı bizim için yeni bir kırılma noktası oldu. Gönlümüz kırıldı ama milletimiz ile olan bağımız hiç olmadığı kadar güçlendi. Abdullah Gül Bey ve diğer kardeşlerimizle yürüttüğümüz mücadele 2001 yılında yeni bir parti ve 2002 yılında iktidar ile neticelendi.”

AK Parti'de 14 yılın geride kaldığını söyleyen Erdoğan, “Bu 14 yıl Türkiye’nin tarihinin en büyük değişimlerini, gelişmelerini yaşadığı dönem oldu. Hedeflerimize ulaşmak için ümit varsa 14 yıldaki başarılarımız sayesindedir. Tüm başarıların altında imzaları olan kardeşlerimizden bir tanesidir Abdullah Bey. Bu süreç içinde özellikle önümüzü kesme gayretlerinde en son adım 15 Temmuz darbe girişimi olmuştur. İçeriden ve dışarıdan atılan bu adımla önümüzü kesmeye çalışanlar, milletimizin Hakk'a yürüyüşü ile bunu başaramadılar. İstediğimiz kadar F-16’lara, istediğiniz kadar tanklara, toplara sahip olun. Bilin ki bir milletin inancı, ölümü öldürmesi onun karşısında hiçbir şeyi varlık olarak ortaya koyamazsınız. 16 saatte darbeyi kendi lehine dönüştürdü. Meydanlara yürüyün dediğimiz zaman benim milletim meydanlara yürüdü. Bunun neticesini de 16 saatte aldık. Bu ülkeyi hiçbir ayrıma tabi tutmaksızın tek bir millet yaptık” diye konuştu.


Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül de katıldı.

TAYYİP ERDOĞAN DESTEKLEDİ


“Benim başlattığım projeyi Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da destekledi” diyen Gül, şunları söyledi:

“Burası sadece şahsımla ilgili müze olmanın ötesinde bir siyasi tarih müzesi olarak da düşündük. Bu müzeyi gezenler kısa süre içinde Türkiye tarihini burada görebilirler. Acı tatlı günlerimizi, sıkıntılarımızı görebilirler. Daha sonra da benimle ilgili bölümler var. Benim siyaset tarzımı, öne çıkarttığım konuları, liderlik yaptığım değerleri de bu müze örnek olarak sunmaktadır. Her ne kadar benim ismimi taşıyorsa da hepimizin hatıralarını yansıtmakta. 50 yıla yaklaşıyor tanışmamız.

Dolayısıyla hükümet içindeki bütün faaliyetlerimiz, sıkıntılı günlerimiz, AK Parti’yi kuruş yıllarımız, başımızdan geçen bütün dönemler burada var. Omuz omuza hep beraber siyaset yaptığımız bütün arkadaşlarımızın hatıraları bu müzede yansıtılmaya çalışıldı. Hep gurur duyduğumuz işler yaptık. Türkiye deki tabuları hep beraber yıktık ve tarihe gömdük. Tarihte inişler ve çıkışlar söz konusu. Bizim yakın tarihimizde bu tip inişli çıkışlı dönemler var. Bunları bazen mahcubiyetle anıyoruz. Bunların hepsi ara dönemler olarak kaldı.

Bunların hepsini aştık ve Türkiye’yi bu günkü durumuna taşıdık. 15 Temmuz’da haince ve rezilce gerçekleştirilen bu olayı da geride bırakacağız. Erol Olçok 'u özellikle anmak istiyorum.


Erdoğan, gözyaşlarını tutamadı

“BU İÇİNDE YAŞADIĞIMIZ DÖNEMİ SÜRATLE ATLATACAĞIZ”


Suçlu ve suçsuzu titizlikle ayıklayıp suçlu olanlara ceza verileceği herkesin emin olduğu husustur. Demokrasinin reformcu bir niteliği vardır. Nasıl yaptığımız şeyler sürekli köklü bir reform süreci içinde bizi oluşturdu ve Türkiye’yi ileri taşıdıysak, inanıyorum ki bu reform sürecini sizlerin liderliğinde gerçekleşecektir. Bu içinde yaşadığımız dönemi süratle atlatacağız. Bundan hiç tereddüdüm yok.”

BAŞBAKAN YILDIRIM: YAN YANA HEP BERABERİZ


Abdullah Gül Üniversitesi Kampüsü'ndeki Abdullah Gül Müzesinin açılışında konuşan Başbakan Yıldırım ise, “İlk günden itibaren kendileriyle birlikte yol arkadaşlığı yapan, Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı görevi yapan Sayın Abdullah Gül Bey burada. Tıpkı ilk gün olduğu gibi bugün de yine yan yana birlikte hep beraberiz. Sayın Cumhurbaşkanımız siz ‘AK Parti bir vefa hareketi’ derdiniz. Bu tablo da bu sözlerinizin teyididir” dedi.

14 yıllık iktidarı boyunca kumpasların hep var olduğunu söyleyen Başbakan Yıldırım, “Demokrasimize, geleceğimize yönelik şer odakları ile mücadele ederek bu günlere geldik. Daha ilk günden partimizin kurucusu liderini partiden uzak tutmaya çalışan bir hukuk faciasından başlayıp 14 yıllık süre içinde birçok engellemeleri hep beraber yaşadık. En son 15 Temmuz’daki kanlı FETÖ darbe girişimine kadar uzanan vesayet heveslilerinin marifetleri saymakla bitmez. Bu kumpaslar 14 yıllık iktidarımızda hep var oldu. Biz de 15 yıldır millet iradesini vesayet odaklarına karşı korumak için mücadelemizden bir şey yitirmedik. Diğer yandan da milletimizin hayallerini gerçeğe dönüştürmenin gayreti içinde olduk” diye konuştu.

Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün bu süreçte kurucu liderimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Abdullah Gül bu mücadeleye en büyük katkıyı vermiştir.

Bugün açılışını yaptığımız Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi yakın tarihimizde çok önemli hizmetlerde bulunmuş devlet adamlarına devletimizin bir cemilesidir. Bu müze aynı zamanda Türkiye’nin siyasi tarih müzesi olma özelliğini de taşıyor. Müzede Türkiye siyasi tarihi en güzel şekilde anlatılmış. Gençlerimize, gelecek kuşaklara geçmişte yaşanan acı olayları, güzel olayları hatırlatmak, geleceğimizi daha sağlıklı inşa etmek için buna benzer eserlere daha fazla ihtiyaç vardır. Diğer yandan Sayın Abdullah Gül’ün hayatı ve siyasette izlediği yol kapsamlı bir şekilde yer almaktadır. Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi ülkemizde az bulunan tematik müzelerden ve kütüphanelerden bir tanesi olmaya adaydır. 9 bölümden oluşan müzede demokrasi ile örülmüş bir hayat gibi bölümler de yer almaktadır. Bilim adamlarına hizmet edecek belge, bilgi ve fotoğraflara da araştırmalar için yer verilecektir. 7 bin metrekare alanlı 3 binadan oluşan müzede 15 Temmuz alçak darbe girişiminin ayrı bir bölüm olarak ele alınması ve bunun gelecek kuşaklara aktarılması yönündeki gayretlerden dolayı teşekkür ederim. 15 Temmuz yakın tarihimizin en büyük kahramanlık destanıdır. Aziz Türk milleti silaha, tanka, topa karşı iman gücüyle memleket sevdasıyla, bayrak sevdasıyla meydana inmiş darbecilere darbeyi indirmiştir. Bu olay bu kadar nettir. Ülkemizin birliği, bütünlüğü için 15 Temmuz gecesi verilen kurtuluş mücadelesi sırasında hayatını kaybeden bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Cumhuriyetin ilk yıllarındaki mimari anlayışının en güzel örnekleri de bu binada ziyaretçiler için ayrı bir ilgi alanı olacaktır. Ziyaretçiler burada demokrasi tarihimizdeki önemli bir kesite şahitlik edeceklerdir.”

MÜZDE 9 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR


Müzenin açılışı nedeniyle düzenlenen törene Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Afganistan'ın eski devlet başkanı Hamid Karzai, eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder de katıldı.

Haberin Devamı