Hakan Çelik Abdullah Gül'ün kültür mirası
HABERİ PAYLAŞ

Abdullah Gül'ün kültür mirası

Haberin Devamı

Yakın tarihimizin en önemli devlet adamlarından, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün adını taşıyan müze ve kütüphanenin açılışı için kayseri’deyim.

Abdullah Gül, AK Parti’yi kuran isimler arasında. Cumhurbaşkanlığından önce dışişleri bakanlığı, başbakanlık görevlerinde bulunmuş ve Türkiye adına birçok büyük başarıda rol üstlenmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile siyaset ve yol arkadaşlıkları boyunca Türkiye’yi ileriye taşıyan çok önemli reformlara imza attılar.

Avrupa birliği ile tam üyelik müzakerelerinin başlamasında bu iki ismin birlikte çalışmasının ciddi katkısı oldu.

Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı süresi içinde siyasi liderliğinin yanında ekonomi, dış politika ve kültür-sanat politikalarının bizzat takipçisi olmuştu.

Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinde birçok önemli projeye imza atılmıştı. Hayrünnisa Gül de bu projelere katkı sağlamış, hatta fiziksel olarak sıkıntılı durumda bulunan Çankaya’daki Cumhurbaşkanlığı köşkü’nün yenilenmesinde büyük emeği geçmişti.



Kayseri ve Gaziantep benim Anadolu’da çok takdir ettiğim iki şehir. Zira dün bir kez daha tanıklık ettim; dinamik, çok çalışkan bir şehir buldum.

Kayserililer, değerlerine saygılı ve açık fikirli insanlar. Şehrin altyapı ve belediyecilik standartlarında, daha önce büyükşehir belediye başkanlığı görevinde bulunan Mehmet Özhaseki’nin gözle görülür katkısı var.

Diyeceğim o ki, yakın zamanda mutlaka kayseri’yi ve Abdullah Gül Müzesi’ni ziyaret edin.

Dünya ölçeğinde gelişen bir şehir ve çok etkileyici bir müze bulacaksınız.

Abdullah Gül müzesi; Abd, ingiltere ve Almanya standartlarında bir mekân olmuş. Birçok açıdan eşsiz özellikte. Kurulduğu yer tarihi Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası.

Mimari özellikleriyle tam anlamıyla kültürel anıt niteliğinde bir mekân. Emre Arolat’ın imzasıyla restore edilmiş ve âdeta yeniden yaratılmış. müzenin küratörü aynı zamanda sabah Gazetesi yazarı da olan Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman.

Müze bölümünde Gül’ün siyasetteki vizyonunu yansıtan, bazıları ilk kez yayınlanan fotoğraflar ve alıntılar dikkati çekiyor.

Başka bir bölümde Gül’e verilen nişanlar, Cumhuriyetimizin kilometre taşları niteliğindeki olaylarla ilgili çeşitli objeler yer alıyor. Gezi olaylarından Ab zirvelerine kadar sıkıntılı olaylarda Gül’ün nasıl bir tutum aldığı da görsel bir sunumla karşımıza çıkıyor.

Kıyafet konusundaki baskılar nedeniyle çok sıkıntılı günler yaşayan Hayrünnisa Gül’ün ilk kez türbanlı bir kıyafetle katıldığı resepsiyondan fotoğraflar ve o geceki giysisi de sergileniyor.

Müzenin karşısında ise ambiyansı çok hoş bir kütüphane kurulmuş. Burada da farklı dillerde önemli eserler ziyaretçilerin ve araştırmacıların kullanımına sunulacak.



Gül’ün adını taşıyan tematik müze, pazar günü öğle saatlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacak.

Yaklaşık bin kişinin katılacağı bir yemek daveti verilecek. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile benim yaptığım özel röportaj da Cnn türk’te bu akşam saat 18.00’de yayınlanacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder