Siyaset Abdüllatif Şener: Referandumda evet diyeceğiz
Paylaş
Abdüllatif Şener: Referandumda evet diyeceğiz

Abdüllatif Şener: Referandumda evet diyeceğiz

Türkiye Partisi (TP) Genel Başkanı Abdüllatif Şener, Anayasa değişikliğinin kamuoyunda bir ayrışma ve kavga yarattığını belirterek, “Olumsuz görülen kısımlar Anayasa Mahkemesi tarafından karara bağlandı. Referandumda değişikliğe ‘Evet’ oyu kullanacağız” dedi.

Bazı etkinliklere katılmak üzere memleketi Sivas'a gelen TP Genel Başkanı Abdüllatif Şener, kendi köyü olan Yıldızeli İlçesi'ne bağlı Demircilik Köyü girişinde davul- zurnayla karşılandı. Köy girişinde aracından inerek hemşehrileriyle bir süre sohbet eden Şener, daha sonra gazetecilerin ülke gündemiyle ilgili sorularını yanıtladı.

Şener, 12 Eylül'de yapılacak referandumda, ‘Evet’ oyu kullanacaklarını belirterek, “Bir Anayasa paketi var. Bu 12 Eylül’de halkoylamasına sunulacak. Milyonlarca yurttaşımız bu değişikliğe evet ya da hayır diyecek. Bu değişiklik tartışmaları kamuoyunda bu bir ayrışmaya, bir kavgaya dönüşmüştür. Aslında siyaset 3 yıldır halkın dertlerini sorunlarını çözmek yerine sürekli kavga yapmak suretiyle halkı ayrışmaya ve bunun üzerinden oy almaya yönelmiştir. Biz bu tavrı yanlış görüyoruz” dedi.

Ülkede işsizlik sorunu bulunduğunu çiftçinin, işçinin sıkıntısı olduğunu, burudu yaşayan insanların var olma, geleceğe umutlu yürüme isteği olduğunun altını çizen Şener, “Ama siyaset bunlara çözüm üretmek yerine sürekli kavga etmek suretiyle vatandaşı ayrıştırmaya çaba harcamaktadır. Yine aynı şekilde terör olayları artmıştır. Terör 1984'ten bu yana zirve yapmıştır. Daha önceki yıllarda görülmedik oranda terör olayları artmıştır. Bu noktada siyasi sorumluluk vardır. Hükümet, başbakan neyi yanlış yapmıştır ki terör olayları artmıştır. Ya da neyi yapmamıştır da terör olayları artmıştır. Bunun hesabını vermek zorundadır. Gerekli önlemleri ve tedbirleri almak zorundadır” dedi.

REFERANDUMA EVET

Haberin Devamı

Ülkenin en temel sorunları arasında Anayasa tartışmalarının gündemdeki yerini koruduğunu ve kutuplaşmaya dönüştüğünü ifade eden Şener, şunları söyledi: “Biz bu Anayasa değişikliklerini bir sivil Anayasa olarak görmüyoruz. Sivil bir Anayasa hazırlanabilirdi.12 Eylül Anayasası tamamen bir tarafa bırakılabilirdi. Ama iktidar bir sivil Anayasa hazırlama başarını gösterememiştir. Bu bir hukuk reformu değildir. Çünkü hukuk reformu dediğimiz şey dağın başındaki bir vatandaşın bile ‘Bu memlekette kimse benim hakkımı alamaz. Bu ülkede mahkemeler vardır’ diye inandığı zaman gerçekleşmiş olur. Üst yargı organlarının üyelerinin nasıl değişeceğini belirlemek bir yargı reformu sayılmaz. Ama bununla birlikte 12 Eyül Anayasası’nda bazı değişiklikleri içeren bir paket ve bu paketin içinde bulunan pek çok madde tartışılmamaktadır. Genellikle olumlu olarak nitelendirilmektedir. Olumsuz olarak nitelendirilen veya tartışma konusu maddeler ise Anayasa Mahkemesi tarafından karara bağlanmıştır. Böyle bir noktada TP olarak 12 Eylül Anayasası’nda değişiklikler içeren bu Anayasa’ya halkoylamasında evet diyeceğiz. Çünkü bir Anayasa değişikliğinde o anda iktidarda kim var diye yorumlamak doğru değildir. Anayasalar kalıcı metinlerdir. Soyut ve genel hükümleri içerirler. Dolayısıyla ülkenin neyi ne kazandığı ve ne kaybettiğini değerlendirmek lazım. Şimdi tartışmalar bu iktidarın elinde bu değişiklikler ne anlam ifade eder biçimde ele alınmaktadır. Bu ele alınış biçimi yanlıştır. Bize göre mevcut iktidarda tüm iktidarlarda gelip geçicidir ama Türkiye Cumhuriyeti kalıcıdır.”

Haberin Devamı

PROTOKOL TEPKİSİ

Daha önce iktidarın ‘açılım’ paketiyle ilgili partilerle görüşme yaptığını şimdi ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın terör konusunda partilerle görüşme hazırlığında olduğunu hatırlatan Şener, devlet protokolüne uyulmamasına tepki gösterdi. Şener, şöyle konuştu: “Devlet protokolüne göre TP, mecliste temsil edilen bir partidir. Bir milletvekilimiz vardır. Buna göre de devlet protokolünde dördüncü sıradayız. Meclis'te temsil edilmeyen partiler ise protokolün geri sıralarındadır. Başbakan görüşme takvimini ve listesini açıklamıştır. Bu takvime göre protokolde TP’den sonra gelen, Meclis'te temsil edilemeyen yani protokolde TP’den sonra gelen partilerle görüşmeyi tercih ettiği halde TP’yi atlamaktadır. Bu devlet adabına uymamak demektir. Devlet adamlığı devlet adabına uymakla olur. Devlet adabını bozmakla olmaz.” Şener daha sonra köyünde düzenlenen 3’üncü Demircilik Köyü Festivali'ne katıldı. Köylüleri Şener’e sevgi gösterisinde bulundu.

Haberin Devamı

Hilal ÖZDEMİR/SİVAS, (DHA)