Ekonomi ABD'ye otomobil uyarısı: Cevabını veririz

ABD'ye otomobil uyarısı: Cevabını veririz

Paylaş
ABD'ye otomobil uyarısı: Cevabını veririz

ABD'nin ithal çeliğe getirdiği ek gümrük vergisine yönelik Türkiye'nin 22 ürün üzerinden misilleme yapmasının ardından Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD'nin otomobil ithalatı hakkında yürüttüğü soruşturmada Türkiye'yi etkileyen bir tedbir alması halinde buna da cevap verileceğini açıkladı

Zeybekci, katıldığı canlı yayınında ABD'nin Türkiye'den ithal çeliğe gümrük vergisi getirilmesinin ardından buna eş değerde karşılık verildiğini hatırlatarak, "Gelecekle ilgili nasıl olacak? Bu devam edecek. Şu anda otomobil ile ilgili bir soruşturmanın olduğunu biliyoruz. Orada da bir ilave gelirse biz de aynı şekilde cevabını veririz" dedi.

Haberin Devamı

ULUSAL GÜVENLİK SORUŞTURMASI

ABD Mayıs ayında otomobil ve kamyon ithalatının ulusal güvenliği tehdit edip etmediğine yönelik soruşturma başlattı.

ABD'nin ithal çelik ve alüminyumdan gümrük vergisi alma kararı da aynı gerekçeyle başlatılan bir soruşturma sonucunda alınmıştı. ABD'nin gümrük vergisi kararlarının gerekçeleri arasında Çin ile ticaret açığını azaltmak da bulunuyor.

'BİR NEBZE DESTEKLİYORUZ'

Zeybekci Türkiye'nin dış ticarette en yoğun önlem aldığı ülkenin Çin olduğuna dikkat çekerek, "Çin'e karşı önlemlerimiz var. En çok önlem aldığımız ülke Çin, çünkü Çin ticarette adil değil. Amerika'nın bu konudaki yaklaşımını anlayışla karşılıyoruz, bir nebze de destekliyoruz" dedi.

MİLLİ PARADA YÜZDE 10 SEVİYESİNE GELİNDİ

Zeybekci ayrıca dış ticarette TL'nin kullanımının yaygınlaştığını ifade ederek, "Dış ticarette milli paramızı çok ciddi şekilde kullanmaya başladık, (yüzde) 9.5-10'a (geldi)" dedi. Zeybekci Ocak ayında bu yılki hedefin yüzde 10'un üzerine taşımak olduğunu, daha sonra yüzde 15'e ulaşmak istediklerini ifade etmişti.

Haberin Devamı