Siyaset ABD'yle elçi krizi
Paylaş
ABD'yle elçi krizi

ABD'yle elçi krizi

Erdoğan-Clinton görüşmesini kesmek isteyen ABD'nin Doha Büyükelçisi LeBaron'u, Türk büyükelçi Tanlay durdurdu. Birbirlerinin boğazını sıkan büyükelçileri görevliler ayırdı.

Haberin Devamı

Sabah gazetesinini haberine göre, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Katar gezisine, ABD'nin Doha Büyükelçisi Joseph LeBaron'un haddini aşan sözleri nedeniyle yaşanan tartışma damgasını vurdu. Başbakan Erdoğan ile ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın 20 dakika planlanan görüşmesi 1 saat sürünce Doha Büyükelçisi Joseph LeBaron içeri girerek Clinton'u uyarmak istedi. Bunun üzerine Türk görevlilerce uyarıldı. Ancak LeBaron, içeri girmekte ısrar edine devreye Erdoğan'ın dış politika danışmanı Büyükelçi Fuat Tanlay girdi. Tanlay, "Görüşme sürüyor, içeri giremezsiniz" uyarısında bulundu.

"ŞEYH DAHA ÖNEMLİ"

ABD'li Büyükelçi LeBaron ise, "Bu görüşme bitmeli. Katar Şeyhi ile görüşme daha önemli" deyince Büyükelçi Tanlay'ın sabrı taştı. Tanlay, LeBaron'a çok büyük tepki göstererek, "Bizim önemimizin ne olduğuna sen karar veremezsin. Ülkeme hakaret edemezsin. Bu senin haddine değil" dedi. İki diplomatın birbirinin boğazına sarıldığı, görevlilerin ayırmasının ardından ABD'li elçinin sinirden kapıları tekmelediği öğrenildi. Öte yandan Erdoğan-Clinton görüşmesinde Ermenistan konusunun da ele alındığı belirtildi. Erdoğan, Clinton'a Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin protokollere ilişkin aldığı kararın süreci yokuşa süren bir yorum olduğunu söyledi. Görüşmede, Türkiye'nin üzerine düşeni yaptığı ifade edilerek "Ermenistan sorununu Kafkasya'da kapsamlı normalleşme sürecinin bir parçası olarak görüyoruz" denildi. Erdoğan, Clinton'a "Minsk Grubu çabalarını artırmalı" mesajı verdi. Clinton da Erdoğan'a "Ermenistan'la başlayan sürecin her şeye rağmen sürdürülmesinin yararlı olduğunu" söyledi. Başbakan Erdoğan'ın kalbine stent takılan eski ABD Başkanı Bill Clinton'a eşi aracılığıyla geçmiş olsun dileğini iletti.

Haberin Devamı