Dünya AB'nin ağalarına verdi veriştirdi

AB'nin ağalarına verdi veriştirdi

Paylaş
AB'nin ağalarına verdi veriştirdi

Başbakan Erdoğan'ın Ankara'da ağırladığı İngiltere Başbakanı David Cameron, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine tam desteğini ilan etti

3 grup ‘hayır’cı var

Haberin Devamı

İngiltere’nin çiçeği burnunda Başbakanı David Cameron, resmi ziyaret için geldiği Ankara’da ilk ziyaretini Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) yaptı. Türkiye ziyaretinin asıl amacının ‘ekonomik’ olduğunu söyleyen Cameron, “Kim, 2050’ye kadar Avrupa’nın ikinci en büyük ekonomisi olacak? Hangi ülkenin, 27 Avrupa ülkesindeki genç nüfustan daha fazla genç nüfusu var? Hangi ülke bizim Avrupa’daki en büyük televizyon üreticimiz?” sorularını sordu ve Türkçe olarak “Tabii ki Türkiye” diye yanıtladı.

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine ülkesinin tam destek verdiğini belirten Cameron, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkanları 3 gruba ayırdı. ‘Korumacılar’ dediği grubun, Türkiye’nin yükselişini, ortak refahı arttırma fırsatı olarak değil de ekonomik bir tehdit olarak görenlerden oluştuğunu belirtti. Cameron, ikinci olarak ‘Kutuplaşanlar’ bulunduğunu, bu grubun dünya tarihine ‘medeniyetler çatışması’ penceresinden baktığını ancak Türkiye’nin hem Doğu’yu hem de Batı’yı seçtiğini söyledi. Cameron ‘Ön yargılılar’ grubunun ise İslam’ı yanlış anladığını, gerçek İslam ile radikaller arasında fark görmediklerini, sorunun İslam’ın kendisi olduğunu düşündüklerini kaydetti.

Haberin Devamı

‘Altın çağ yaşıyoruz’

Cameron daha sonra Başbakan Tayyip Erdoğan ile Başbakanlık’ta bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki başbakan basının karşısına çıktı. Erdoğan’ın, “İngiltere ile ilişkilerimizde altın çağ yaşıyoruz” sözlerine Cameron da “Altın çağ, katıldığım bir vizyon. Türkiye’nin AB üyesi olmasını kuvvetle istiyoruz. Türkiye’nin kampın bekçiliğini yaparken, çadırın içinde olmamasından memnun olmadığını biliyorum” dedi.

Türkiye’nin Doğu ile Batı arasında bir tercih yapmak zorunda olmadığını belirten Cameron şöyle devam etti: “Avrupa içinden Türkiye’nin AB üyeliğini istemeyen sesler çıkması beni çok kızdırıyor. Bu seslere karşı savaşmayı kendime bir borç biliyorum. Türkiye’nin olmadığı bir AB daha güçlü değil, daha zayıf olacaktır. Daha güvenli değil, daha az güvenli olacaktır. Daha zengin değil, daha fakir olacaktır.”

Haberin Devamı

Kıbrıs’ta çözüm mesajı

Görüşmede Başbakan Erdoğan, Kıbrıs sorununun Birleşmiş Milletler zemininde çözülmesi gerektiğini belirtirken, Cameron, Kıbrıs sorununun çözümünü Türkiye’nin AB üyeliği ile ilişkilendirdi. Cameron, Kıbrıs sorununun Türkiye’nin AB sürecinin önünde durduğunu belirterek, “Ne kadar hızlı çözersek süreci o kadar hızlandırırız” diye konuştu.