Bilal Emin Turan Abonelik kabusuna son!
HABERİ PAYLAŞ

Abonelik kabusuna son!

Haberin Devamı

Uzun süreli abonelik sözleşmelerinden caymak artık kabus değil. Haklarınızı bilirseniz, indirim farkı dışında herhangi bir ceza ve zorlama olmadan sözleşmeyi istediğiniz zaman feshedebilirsiniz... Türkiye'de 76 milyon cep telefonu, 64 milyon internet, 11 milyon sabit telefon, 8 milyon civarı uydu abonesi bulunuyor. Çoğu telekomünikasyon sektörünü ilgilendiren bu abonelikleri daha makul fiyata alabilmek için uzun süreli taahhütler veriliyor. 36 aya kadar çıkan taahhütler söz konusu. Çoğu sözleşme 12 aydan daha fazla süreyi kapsıyor.

CEZA ŞARTI BULUNMUYOR


Sözleşmenin uzun süreli olması hizmet alınan şirketin esiri olmak anlamına gelmiyor. Aldığınız hizmetten memnun değilseniz ve hizmet kusuru varsa istediğiniz zaman sözleşmeden cayma (vazgeçme) hakkınız bulunuyor. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun bu konuda tüketicinin haklarını gözler önüne seriyor. Yasaya göre; 1 yıldan uzun aboneliklerden ceza ödemeden caymak mümkün.

EK FATURA ÇIKARAMAZ


Cezadan ne kastediliyor? Örneğin; bir cep telefonu operatörüyle 2 yıllık sözleşme imzalayıp 5'inci ayda sözleşmeyi feshetmek isterseniz firma "2 yıllık fatura bedelini öde" diyemez. Öte yandan, "Cayma hakkını kullanırsan 4 aylık fatura tutarında ceza ödeyeceksin" diyemez. Bir spor salonu da 1 yılın üzerindeki sözleşme kapsamında başta peşin ödenen paranın kalanını (cayma tarihinden itibaren) "İade etmiyorum" deme hakkına sahip değil.

ÖDENECEK BEDELLER


Bazı firmalar abonelerin gözünü korkutarak yüksek tutarlar ödeyebileceğiyle ilgili vatandaşa yanlış bilgi veriyor. Oysa yasa açık ve net. Abonenin ödeyeceği tutar indirimler, taahhüt karşılığında modem, telefon gibi cihaz bedeli ve ödenmemiş fatura bedelleridir. Ödenecek tutar ise cayma tarihi itibarıyla ödenen faturanın üzerindeki indirimlerin toplamını geçemez.

TÜKETİCİ LEHİNE BİR AYRINTI


Cayma esnasında tüketici lehine olan bir husus daha var. O da cayma zamanı. Örneğin 24 aylık bir aboneliğiniz varsa ve siz 13'üncü ayda bunu feshetmek isterseniz ödeyeceğiniz indirim bedeli 13 ay üzerinden değil, geri kalan 11 ay üzerinden hesaplanır. Bu konudaki detay da 'Abonelik Sözleşmesi Yönetmeliği'nin 16'ncı maddesinde yer alıyor.

İSTERSEN CİHAZI İADE EDEBİLİRSİN


Abone taahhüt kapsamında modem, telefon, uydu alıcısı ve benzeri cihazlar almışsa iade etmek zorunda değil. Cihazları, makul kullanım bedelini ödeyerek iade edebilir. Yine tüketici adres değiştirdiyse ve yeni adreste mal ve hizmetin kalitesi düşmüşse tüketicinin abonelik sözleşmesini herhangi bir bedel ödemeksizin feshetme hakkı var.

NELER YAPILABİLİR?


* Firmalar sözleşme feshinde cezada diretirse cezanın iptali için tüketici hakem heyetine başvurun.
* Gümrük Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) şikayet de seçenek.
* Şikayet için 'tuketici@gtb.gov.tr' ve 'tuketici@btk.gov.tr' adreslerine mail atın.
* 1 yıldan az aboneliklerde firma, sözleşmede değişiklik yaparsa abone sözleşmeyi feshetme hakkına sahip.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder