Tamer Heper Acaba mal kimin?
HABERİ PAYLAŞ

Acaba mal kimin?

Haberin Devamı

26 yıl önce yüzme havuzlu yazlık daire aldık. Müteahhit, yeşil alanı havuz yaptığını site sakinlerinin kullanımına verdiğini söylemişti. Sitemizin kat irtifak tapusu ve iskan izni mevcut. 26 yıldan sonra bu havuzu bize satmaya kalktı. 380 bin TL istiyor ve icra marifeti ile havuza el koydu. Şimdi kat maliklerini toplayıp satın alma kararı istiyor. Havuzu kullanmaktan bizi men edebilirmi? Kat maliklerinin çoğunluk kararı olmadan bu havuz satın alınabilir mi? ● A.E. 46 senelik meslek hayatımda çok ihtilaf gördüm ama böylesini az gördüm. Sitenin 46 yıllık havuzunu satmaya kalkmak ne demek? Tabii ki anlaşılamayan birçok husus var. Birincisi size yeşil alanı havuz yaptığını söylemiş. Yeşil alan tabiri iki şeyi akla getiriyor. Birincisi; site içinde binaların arasında yeşil alanlar bırakılır. Bunu kastediyor ise havuz da sizin ortak malınızdır, size satışı diye bir şey söz konusu olmaz. İkincisi; yeşil alan diye sözünü ettiği yer sizin parseliniz dışında kamuya açık yeşil alandır, bu halde de kamu müdahale edebilir, müteahhit size bu yeri yine satamaz.

İstemeyen ödemez

“Havuza icra marifeti ile el koydu” diyorsunuz. İcra marifeti ile el koymak haczetmek anlamına gelir ki bunun için önce kesinleşmiş bir borç olması gerekir. Bu olmadan yine satış diye bir durum söz konusu olamaz. Sizin kat maliklerinizin bir kısmı veya yöneticiniz bu hususların hukuki cephesini aydınlatmadan satın almaya kalkamaz, aksi halde hukuki sorumluluk doğar. Bence siz önce tapu ve kadastro müdürlüğünden tapu kayıtlarınızı ve kadastral çizimleri temin edin. Bakın bakalım havuzun bulunduğu alan kimin malı. Sizin sitenize ait ise mesele yok. Kamu malı ise müteahhit devre dışı. Şayet müteahhide ait bir parsel ise satın alma veya almama konusunu düşünün. Böyle bir yerin sitenin ortasında olup müteahhide ait olabileceğini pek düşünemiyorum ama bizlerde tuhaflık bitmez, böyle bir tuhaf durumda da özel ve çok masraflı bir alışveriş gündeme geleceğinden bunun bedelini ancak satın almak isteyenler öder, katılmak istemeyenlerden katılım payı istenemez.

İcra dosyası incelenmeli

Olayı başka cephesi ile düşündüğümde, şayet bu parsel müteahhide ait olsaydı müteahhidin kendi parseline haciz koyması veya el koyması diye bir husus olamayacağından bu yerin kendisine ait olamayacağı izlenimi de var. Bu durumda bir de sözkonusu ettiğiniz icra dosyasının da incelenmesi gerekecek. Bütün bu hususlar tek tek incelenmeden sakın ola ki satın alma diye bir karar vermeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder