Sağlık Acı biber, kalp ve kanserden ölme riskini azaltıyor

Acı biber, kalp ve kanserden ölme riskini azaltıyor

Paylaş
Acı biber, kalp ve kanserden ölme riskini azaltıyor

Düzenli acı kırmızı biber tüketenlerde kalp, kanser ve solunum yolu hastalıklarına bağlı ölüm riskinin diğerlerine oranla yüzde 14 daha az olduğuna dair çalışmanın bulguları, yeni bir araştırmayla güçlendirildi

ABD'deki Vermont Üniversitesi Larner Tıp Fakültesi araştırmacıları, kalp, kanser ve solunum yolu hastalıklarına bağlı ölüm riskinin düzenli acı kırmızı biber tüketenlerde diğerlerine nazaran yüzde 14 daha az olduğuna dair geçen yıl yapılan çalışmanın bulgularını destekler nitelikte yeni bir çalışma yürüttü


16 BİN KİŞİNİN 23 YILLIN ANKET SONUÇLARI ANALİZ EDİLDİ


Sonuçları "PLOS ONE" dergisinde yayımlanan çalışma, acı kırmızı biber tüketmenin, özellikle kalp rahatsızlığına ve felce bağlı ölüm riskini yüzde 13 oranında azalttığını ortaya koydu.

Ulusal Sağlık ve Beslenme Araştırma Anketi'ni veri tabanını kullanarak 16 bin kişinin son 23 yıllık anket sonuçlarını analiz eden araştırmacılar, katılımcıları acı biber tüketimlerine göre sınıfladı.

BİBER SEVENLERDE ALKOL VE SİGARA KULLANIMI DAHA YÜKSEK


Araştırmayı yöneten Prof. Dr. Benjamin Littenberg ve ekibi, düzenli olarak acı biber tüketenlerde ölüm riskinin, tüketmeyenlere oranla yüzde 13 daha az olduğunu buldu.

Araştırmacılar, acı biber tüketenlerin çoğunlukla erkeklerden, gençlerden, beyaz ırktan, Meksika kökenli Amerikalılardan, evlilerden oluştuğunu belirledi.

Acı biber sevenler, aynı zamanda sevmeyenlere oranla daha fazla alkol ve sigara kullanıyor, daha fazla protein ve sebze tüketiyor ve gelir düzeyleri daha düşük.

BİBERİN SIRRI 'KAPSAİSİN'DE


Daha önce yapılan çalışmalar, bibere acılığını veren kapsaisin maddesinin, obeziteyi engelleyen ve sağlıklı kan akışını sağlayan hücresel ve moleküler mekanizmaları harekete geçirdiğini, aynı zamanda bağırsak florasını değiştirip bağışıklık sistemini dolaylı olarak etkileyen antimikrobiyal özelliklere sahip olduğunu ortaya çıkarmıştı.

Littenberg ve ekibi, kapsaisin maddesinin bu özelliklerinin ölüm riskini azaltmada da önemli bir rol oynadığına işaret etti.


2015'TEKİ ARAŞTIRMA NE DİYORDU?


2015'te yapılan çalışmada Çinli, İngiliz ve Amerikalı araştırmacılar, 500 bin Çinlinin yeme alışkanlıklarını 7 yıl boyunca izlemiş ve düzenli olarak baharat ve acı biber tüketen kişilerdeki ölüm oranlarının diğerlerine göre yüzde 14 daha az olduğunu kaydetmişti.

AA

Haberin Devamı